یکشنبه , ۶ فروردین , ۱۳۹۶


 

طرز تهیه نان سنگک خانگی

 

برای تهیه نان سنگک خانگی به چیزی بنام خمیر ترش نیاز داریم. خمیر ترش با مایه خمیر یا yeast یک کم فرق داره. با خمیر ترش نان کیفیت بهتری پیدا می کنه.

 

مواد اولیه :
کنجد (یا سیاه دانه) به مقدار دلخواه
نمک ۲ تا ق چ
خمیر مایه ۱ ق س
آرد ۱ کیلو
آب ۷۰۰ گرم

طرز تهیه نان سنگک خانگی
 

طرز تهیه نان سنگک

 
وسایل لازم:
مقداری سنگ ریز به اندازه‌های تقریبی پسته یا کمی بزرگتر، سنگ‌ها باید گرد و صاف باشند، یک قطعه چوب سنگین و بزرگ برای کوبیدن و صاف کردن سنگ ها، یک چوب به شکل پارو یا چیزی مشابه آن برای پهن کردن نان و یک چوب بلند (دسته جارو!!) برای خارج کردن نان.
 
طرز تهیه:
اگر از روش تهیه نان بَگِت آگاه باشید، می‌دانید که برای تهیه خمیر نان بَگِت هم از همین روش (خمیر چند مرحله ای و خمیرترش) استفاده می‌شود و خمیر ترش مورد استفاده را یک شبانه روز قبل از استفاده درست می‌کنند. بطور کلی هرچه طول مدت تخمیر خمیر نان طولانی‌تر باشد، کیفیت نان بهتر می‌شود. حالا چرا نان بَگِت را برای شروع انتخاب کردم، به این دلیل است که نانی است با پوسته سخت و شکننده و ترد. همین خاصیت را هم کم و بیش در نان سنگک مشاهده می‌کنیم. همان گونه که می‌دانید نان سنگکی که خوب طبخ شده باشد، دارای پوسته‌ای سخت است ولی داخل آن نرم. در ضمن بسیار ترد است. البته خمیر نان سنگک بسیار شل‌تر است، دلیل قهوه‌ای رنگ بودن نان سنگک هم همین شل بودن خمیر آن است. چون مقدار آب زیاد داخل خمیر باعث می‌شود که نان هنگام طبخ یکنواخت‌تر برشته شود.
برای تهیه نان سنگک اول از همه باید از قوه تخیل خود استفاده کنید، بخاطر بیاورید روزهایی را که توی صف نانوایی برای خرید نان سنگک می‌ایستادید. کنار دیوار بقل تنور سه تا چوب بلند وجود داشت. اولی یک چوب بلند بود که یک تیکه چوب مکعب مستطیل شکل سنگین بزرگ به یک سر آن نصب شده بود. این چوب را نانوا برای صاف کردن سنگ‌های داخل تنور استفاده می‌کرد. به این صورت که با یک قطعه صابون خشک روی چوب می‌مالید و بعد چوب را داخل تنور می‌کرد و با کشیدن آن روی سنگ‌ها، آنها را صاف و یکنواخت می‌کرد (مثل اطو روی سنگ‌ها می‌کشید تا صاف و یکنواخت شوند). این کار به این منظور انجام می‌شد که سنگ‌ها کمتر به خمیر بچسبند.
چوب دیگری که یک سر آن به شکل پارو بود را برای پهن کردن خمیر بر سطح سنگ‌های داخل تنور استفاده می‌کرد. چوب آخر هم یک چوب باریک و بلند بود که هنگام خارج کردن نان از داخل تنور استفاده می‌شد و با قرار دادن آن زیر نان و تکان تکان دادن آن باعث می‌شد که سنگ‌ها تا آنجایی که امکان داشت از نان پخته شده جدا شوند و بعد بوسیله همان چوب آنرا خارج می‌کرد.

 

طرز تهیه نان سنگک خانگی

 
مرحله اول تهیه خمیر ترش:
برای تهیه نان سنگک به چیزی بنام خمیر ترش نیاز داریم. خمیر ترش با مایه خمیر یا yeast یک کم فرق می‌کنه به این صورت که برای تهیه خمیر ترش از مقدار کمی مایه خمیر (yeast) استفاده می‌کنیم.
خمیر ترش را باید ۲۴ ساعت قبل از تهیه خمیر نان سنگک تهیه کنید و بگذارید در یخچال یا یک جای خنک بماند.
برای تهیه خمیرترش از سه تا چهار گرم مایه خمیر را با ۱۵۰ گرم آرد و ۲ دسی لیتر آب استفاده می‌کنیم (۲ دسی لیتر تقریبا همان لیوان که در تصویر می‌بینید هست و همان گونه که مشاهده می‌کنید سر لیوان تقریبا نیم سانتیمتر خالی است).
آب را تا ۲۰ درجه سانتی گراد گرم کنید و بعد مایه خمیر را در آن خوب حل کنید. وقتی خوب حل شد آرد را کم کم به آن بیفزاید و خوب با میکسر هم بزنید تا یکنواخت شود. وقتی خمیرترش آماده شد، ظرف را با پلاستیک خوب بپوشانید یا در ظرف را ببندید، فقط در نظر داشته باشید که به علت فعل و انفعالات شیمیایی درون خمیر ترش حجم آن زیاد خواهد شد، پس هم ظرف را به اندازه‌ای انتخاب کنید که جای رشد کردن خمیر ترش را داشته باشد و هم با جسم تیزی سوراخی در سر ظرف یا پلاستیکی که استفاده می‌کنید تعبیه کنید تا گازهای تولید شده در خمیرترش از آن خارج شود.
علت استفاده کردن از خمیر ترش بجای مایه خمیر (همان گونه که در بالا توضیح دادم) این است که خمیر شما از کیفیت بهتری برخوردار خواهد شد.
 
مرحله دوم تهیه خمیر نان سنگک:
من برای تهیه خمیر از ماشین آشپزخانه (میکسر) استفاده می‌کنم ظرف ماشین به اندازه کافی بزرگ است. باقیمانده آب (۵ دسی لیتر) را تا ۲۰ درجه گرم کنید و همراه با باقیمانده آرد (۸۵۰ گرم) و نمک با هم‌زن خوب مخلوط کنید. دقت کنید وقت کافی برای مخلوط کردن بگذارید خیلی مهم است که مواد به خوبی مخلوط شوند. پس از مخلوط شدن ظرف را با پارچه یا پلاستیک بپوشانید و بگذارید نیم ساعت بماند. (این بخش از خمیر کمی سفت است نگران نباشید بعد با باقی مانده که مخلوط شود شل خواهد شد یا بعدا آنرا تنظیم خواهیم کرد)
 
مرحله سوم تهیه خمیر سنگک:
۳ گرم مخمر (yeast) باقی مانده را با چند قاشق آب ولرم (۲۰ درجه) مخلوط کنید بعد همراه با خمیر ترش به خمیری که در مرحله دوم تهیه کردید با ماشین میکسر خوب مخلوط کنید. وقتی خمیر یک دست شد و خوب مخلوط شد، آنرا برای دو نیم تا سه ساعت بگذارید بماند. روی آنرا با پارچه یا پلاستیک بپوشانید تا خمیر خشک نشود. سعی کنید خمیر را در جای گرم نگهداری نکنید دما نباید بیشتر از ۲۰ درجه نباشد. دقت کنید این خمیر بسیار شل تر از خمیرهای دیگر است، به صورتی که وقتی می‌خواهید چانه‌های آنرا بردارید از روی دست شما به راحتی خواهد ریخت نه به شلی آش ونه به سفتی خمیر نان معمولی یک چیزی بین این دو.
 
مرحله چهارم طبخ نان سنگک:
سنگ‌ها را قبل از شروع این مرحله در ظرف یا سینی فر قرار دهید (ظرف فر من تقریبا ۴ سانتیمتر عمق دارد که آنرا پر از سنگ کرده‌ام) و داخل فر قرار بدهید و بگذارید خوب گرم شود. دقت کنید سنگ‌ها باید کاملا داغ شده باشند. درجه فر را روی ۲۵۰ درجه سانتی گراد یا حتی بیشتر تنظیم کنید. وقتی سنگ ها داغ شدند و خمیر هم آماده شد (هماهنگ کنید تا هر دو هم زمان اتفاق افتد) از وسیله‌ای به شکل پارو یا همان چوب نان پزی که در بالا توضیح دادم استفاده کنید و سطح آنرا با آب خوب خیس کنید، دستان خود را هم خوب خیس کنید و با دو دست مقداری خمیر را روی سطح ساف قرار دهید و با پنجه‌ها به آن فرم دهید .
دقت کنید خمیر به اندازه کافی شل است در نتیجه هنگامی که آنرا بر روی سنگ‌ها در فر قرار می‌دهید کمی کش می‌آید و طول نان بزرگتر خواهد شد (باید با هنرنمایی و حرکات آکرباتیک مخصوص آنرا کش بیاورید). اگر به خاطرات خود مراجعه کنید وقتی که نانوا آنرا در بیرون از تنور شکل می‌داد خمیر هنگام شکل دادن طول زیادی نداشت و هنگام قرار دادن آن روی سنگ داخل تنور با حرکتی معجزه آسا آنرا به طول دلخواه کش می‌آورد. این یک هنر است و نمی‌توان آنرا توضیح داد، از قوه تخیل خود استفاده کنید و فرم دلخواه را به آن بدهید. قبل از اینکه خمیر را روی وسیله صاف قرار بدهید اگر می‌خواهید از سیاه دانه یا کنجد استفاده کنید دانه‌ها را روی وسیله پخش کنید بعد خمیر را روی آن پهن کنید، به این صورت کنجد یا سیاه دانه‌ها روی نان قرار خواهد گرفت. اگر این کار مشکل است می‌توایند بلافاصله بعد از قرار دادن خمیر روی سنگ‌ها، مقداری کنجد یا سیاه دانه روی آن بپاشید. هنگام طبخ از شعله بالایی فر استفاده کنید. فر من برقی است و اِلمان‌های (element) برقی برای کباب کردن در قسمت بالایی دارد، من از آنها استفاده می‌کنم.

 

آشپز آنلاین



این مطلب مفید بود ؟
1 از 52 از 53 از 54 از 55 از 5
Loading...

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:




نظر یا پرسش خود را بیان کنید

  • لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با مطلب و مجله، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
  • لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
  • در غیر این صورت، «تصویر زندگی» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نام(لازم)

ایمیل(لازم)

در این رابطه بیشتر بخوانید
  • نان شکلاتی رولی طرز تهیه نان شکلاتی مناسب افطار ماه رمضان

    دستور پخت نان شکلاتی برای افطار نان شکلاتی ، نانی کم شیرین بوده و یکی از بهترین نان ها برای یک افطاری سبک به همراه چای است. طرز تهیه این نان بسیار ساده است.   …

  • طرز تهیه نان پوری هندی طرز تهیه نان پوری هندی ساده

    طرز تهیه نان پوری هنذی  نان پوری از نان های معروف هندوستان است. این نان در روغن سرخ و گرم خورده می شود. طرز تهیه نان پوری را در بخش آشپزی مجله تصویر زندگی ببینید. …

  • طرز تهیه تورتیلای اسپانیایی

    طرز تهیه تورتیلای اسپانیایی   تورتیلای اسپانیایی در حقیقت نوعی املت اسپانیایی است که مواد مختلفی با حسب ناحیه و ذائقه به آن اضافه می شود .   مواد اولیه برای ۶ نفر : سیب …

  • نان انجیری, پخت انواع نان طرز تهیه نان انجیری خوشمزه با خمیر جادویی

    دستور پخت نان انجیری خوشمزه با خمیر جادویی  نان انجیری نانی مقوی و خوشمزه است که هم در وعده صبحانه و هم به عنوان عصرانه می تونین میل کنید. میان این نان مربای انجیر قرار …

  • نان شیرمال خانگی طرز پخت نان شیرمال خانگی پنبه ای و خوشمزه

    آموزش تصویری روش پخت نان شیرمال خانگی نان شیرمال یکی از نون های خوشمزه ایه که به روش های مختلف پخته میشه. نان شیرمال خانگی با هر دستوری باشه به چیز دیگه هس. این نون …

  • نان بستنی , بستنی قیفی طرز تهیه نان بستنی خانگی | نان بستنی قیفی خانگی بسازید

    دستور پخت نان بستنی خانگی بالاخره دستور تهیه نان بستنی هم کشف شد :) اگر مایلید بستنی قیفی های خوشگل خونگی درست کنین با ما همراه باشین تا روش پخت اون رو به شما یاد بدیم. …

  • نان پنیر سبزی مجلسی نان پنیر سبزی مجلسی برای افطار

    طرز تهیه نان پنیر سبزی مجلسی و شیک برای ماه رمضان  نان پنیر سبزی یکی از اجزای اصلی سفره های افطاریه. اگه دنبال سرو نان پنیر سبزی به شکلی کاملا مجلسی و شیک هستید با ما همراه …

  • نان نارگیلی تبریز طرز تهیه نان نارگیلی تبریز ویژه ماه رمضان

    دستور پخت نان نارگیلی تبریز   نان نارگیلی تبریز نانی لذیذ با دستور پخت ساده است و با مواد اولیه ای که به راحتی در هر منزلی وجود دارد تهیه می شود. این نان خوشمزه طرفداران …

  • آشنایی با انواع آرد و کاربرد آنها

      آشنایی با انواع آرد و کاربرد آنها   آبا انواع آرد را می شناسید ؟ آبا می دانید چند نوع آرد در پخت شیرینی ها و نان ها بکار می رود ؟ شاید فکرش …

  • طرز تهیه نان گاتا طرز تهیه نان گاتا با مغز گردو مناسب عصرانه و صبحانه 🍞

    دستور پخت نان گاتا نان گاتا بیشتر در ارمنستان و امریکا طبخ میشود. بعضی ها این نان را کاتا هم می نامند. این نان بسیار خوش طعم است. امیدوارم شما هم نان گاتا را درست کنید …

مطالب قبلی این بخش
  • شیرینی کره ای پیچ,شیرینی با خمیر جادویی طرز تهیه شیرینی کره ای پیچ با خمیر جادویی

    دستور پخت شیرینی کره ای پیچ با استفاده از خمیر جادویی شیرینی کره ای پیچ یک شیرینی خوشمزس که با خمیر جادویی درست میشه. این شیرینی را می تونین به عنوان میان وعدهف عصرانه و حتی …

    • طرز تهیه ژله حلقه ای آناناس

        طرز تهیه ژله حلقه ای آناناس مواد اولیه : کمپوت آناناس حلقه ای به تعداد دلخواه پودر ژله (با رنگ دلخواه) ۱ بسته برای هر قوطی کمپوت     طرز تهیه : این ژله …

      • طرز تهیه نان پوری هندی طرز تهیه نان پوری هندی ساده

        طرز تهیه نان پوری هنذی  نان پوری از نان های معروف هندوستان است. این نان در روغن سرخ و گرم خورده می شود. طرز تهیه نان پوری را در بخش آشپزی مجله تصویر زندگی ببینید. …

        • حاج بادام , شیرینی نائینی طرز تهیه حاج بادام / شیرینی نایینی عید

          طرز تهیه حاج بادام / شیرینی عید خوشمزه نائین    حاج بادام این شیرینی کوچیک و لذیذ طرفدارهای زیادی داره و به روش های متفاوتی پخته میشه . روشی که در  ادامه تقدیمتون میشه مخصوص …

          • نان رول شیری,افطار ماه رمضان نان رول شیری مناسب سحر و افطار ماه رمضان

            دستور پخت نان رول شیری برای افطار  و سحر  نان رول شیری بسیار خوش طعم با بافتی فوق العاده لطیف سبک و پنبه ایه که هم ظاهرش و هم طعمش نظر هر کسی را به خودش جلب …

            • طرز تهیه کیک خرما برای افطار

               طرز تهیه کیک خرما مخصوص ماه رمضان   به جای مصرف زولبیا و بامیه در ماه مبارک رمضان، دسرهایی که از کشمش و خرما تهیه شده اند را مصرف کنید. یکی از دسرهای خوشمزه و …

              • طرز تهیه کیک مافین نوتلا

                روش پخت مافین نوتلا مافین نوتلا مواد اولیه برای ۶ نفر : تخم مرغ (نیازی به همزن نیست) ۲ عدد زده شده شکر قهوه ای ۱/۲ پیمانه پودر کاکائو ۱/۴ پیمانه جوش شیرین ۱/۲ قاشق چایخوری آرد …