جمعه , ۶ اسفند , ۱۳۹۵
بیشتر ببینید

پزشکی و سلامت تغذیه  , خواص غذایی و فواید شیره خرما

فواید شیره خرما و خواص غذایی آن

 

شیره‌ها جزو مواد غذایی انرژی زا بوده و برای مواقعی که بدن به انرژی بیشتری نیاز دارد، بهترین غذا محسوب می‌گردند. از جمله این شیره‌ها، شیره خرما می‌باشد.

شیره‌ی خرما همان خواص خرما را دارد. حاوی فسفر و آهن است که مصرف آن در وعده‌ی صبحانه باعث فعال شدن سلول‌های عصبی و در ضمن مانع ایجاد کم خونی در افراد می‌شود. شیره خرما، تسکین دهنده‌ی دردهای رماتیسمی و امراض شریانی و وریدی هستند.

در بسیاری از استان‌های کشورمان، از شیره خرما به جای شکر در پختن حلوا استفاده می‌کنند. همچنین خوردن «شیر برنج با شیره»، «برف با شیره»، «شیر با شیره» و «ارده با شیره» در زمستان از عادات غذایی مرسوم مردمان بسیاری از شهرها از جمله همدان، تبریز، اراک، اردبیل و… است. در این مقاله ویژگی‌ها و خواص غذایی شیره خرما به طور اختصار بیان می‌شود.

 

خواص غذایی:

بهترین نوع مصرف شیره که برای همه‌ی مزاج‌ها مناسب می‌باشد، این است که شیره را با سرکه بجوشانید و محصول نهایی را که «سرکه شیره» نام دارد با کاهو بخورید و نهایت لذت را از خوردن این معجون ببرید. سرکه شیره هم خاصیت سرکه (طبیعت سرد) و هم طبیعت شیره (طبیعت گرم) را دارد. شیره خرما تسکین دهنده‌ی دردهای روماتیسمی و امراض شریانی وریدی است.

 

پزشکی و سلامت تغذیه  , خواص غذایی و فواید شیره خرما

 

اسیدیته:

اسیدیته‌ی شیره‌ی خرما در حدود مجاز ۳/۱ – ۵/۰ درصد اسیدیته بر حسب اسید استیک می‌باشد.

رنگ:

رنگ شیره خرما باید شفاف بوده و تحت شرایط طبیعی و سالم به دست آمده باشد.

PH:

میزان PH شیره‌ی خرما باید در حدود مجاز ۳/۴ – ۵/۳ باشد.

مواد جامد محلول در آب:

میزان مواد جامد محلول در آب (بریکس) در شیره خرما باید در حدود مجاز ۷۳-۶۷ درصد باشد.

خاکستر:

میزان خاکستر در شیره خرما باید حداکثر ۵/۱ درصد باشد.

قند:

قندهای احیا کننده: میزان قندهای احیا کننده موجود در شیره خرما باید حداقل ۵۸ درصد باشد.

قند غیر احیا: میزان قند غیر احیا بر حسب ساکاروز موجود در شیره خرما باید حداکثر ۴‌درصد بوده و نسبت فروکتوز به گلوکز در فرآورده باید حداقل ۷/۰ باشد.

طعم و بو:

شیره خرما باید طعم و بوی طبیعی داشته باشد و عاری از هر گونه طعم و بوی حاصل از سوختگی، تخمیر، ترشیدگی و کپک‌زدگی باشد.

مواد خارجی:

فرآورده باید فاقد بقایای گیاهی مانند برگ، ساقه، پوست میوه و همچنین فاقد هرگونه آفت زنده و مرده و یا آثار بقایای آن‌ها مانند تخم، لارو، شفیره و ذرات شن و خاک باشد.

آلاینده‌های فلزی:

آلاینده‌های فلزی در فرآورده نباید از حد تعیین شده در حد استاندارد، تجاوز نمایند.

مواد نگه‌دارنده:

استفاده از هر نوع مواد افزودنی به استثنای اسید سیتریک در شیره خرما غیرمجاز می‌باشد.

مقاومت در برابر شکرک زدگی:

شیره خرما در دمای ۴ درجه سانتی‌گراد در مقابل شکرک زدگی باید حداقل ۴۸ ساعت مقاومت نماید.

 

نشانه گذاری:

بر روی برچسب بسته‌بندی این فرآورده موارد زیر باید به طور خوانا و به زبان فارسی نوشته شده باشند:

نام محصول، نام و نشانی تولید کننده، ذکر مواد متشکله به کار رفته، شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی، شماره سری ساخت، تاریخ تولید و انقضای مصرف، وزن خالص، ساخت جمهوری اسلامی ایران، شرایط نگهداری و میزان بریکس.

 

بسته بندی:

این فرآورده می‌تواند در شیشه، قوطی و انواع بسته‌بندی‌های مواد خوراکی در ظرف شکل داده شده از مواد پلیمری و ورقه‌های آلومینیومی مطابق استاندارد مربوطه بسته‌بندی شود.

 

پزشکی و سلامت تغذیه  , خواص غذایی و فواید شیره خرما

 

طرز تهیه شیره خرما در منزل

 

 

فواید شیره خرما :

شیره خرما جایگزین مناسبی برای مواد شیرین کننده تصفیه شده است. از طرفی این ماده ارزش غذایی بسیار بالایی دارد.
آهن طبیعی موجود در شیره خرما، باعث افزایش گلبول های قرمز خون می شود و در نتیجه خطر بروز کم خونی را کاهش داده و کم خونی را برطرف می کند.
علاوه بر آهن، سرشار از پتاسیم و منگنز است.
مصرف آن هنگام صبح با صبحانه یا شیر ولرم، باعث فعال شدن سلول های عصبی می شود.
شیره خرما، تسکین دهنده دردهای روماتیسمی است.
به راحتی هضم می شود و انرژی زاست.
ناراحتی های گوارشی را برطرف می کند و باعث ایجاد کلنی های باکتری های مفید در روده ها می شود.
فیبر موجود در آن مانع از یبوست می شود.
تقویت کننده قلب است.
غنی از کلسیم است بنابراین برای تقویت استخوان مفید است.
برای تقویت بینایی مفید است.
سموم را از کبد دفع می کند.
برای درمان گلودرد، تب و سرماخوردگی مفید است.
شیره خرما به دلیل آهن و کلسیم و مواد مغذی موجود در آن به خانم های باردار توصیه می شود.

 

پزشکی و سلامت تغذیه  , خواص غذایی و فواید شیره خرما

 

موارد احتیاط در مصرف شیره خرما:

شیره خرما به دلیل داشتن مواد قندی طبیعی برای بیماران دیابتی ضرر کمتری دارد، ولی مصرف آن به این بیماران توصیه نمی‌شود.
از آنجا که انواع شیره، بسیار شیرین و پرکالری هستند به افراد دچار اضافه‌وزن یا چاق و کسانی که مبتلا به دیابت، فشارخون، کلسترول و تری گلیسیریدبالا هستند،‌ می‌کنیم این خوراکی را با احتیاط مصرف کنند. اگر آن‌ها بتوانند دور مصرف شیره خط بکشند، بهتر است اما اگر به خاطر علاقه شدید به این خوراکی شیرین نمی‌توانند آن را کاملا از برنامه غذایی‌شان حذف کنند، باید مصرف شیره را محدود کنند.
در موارد بسیاری دیده شده خود فرد هم نمی‌داند چرا با اینکه غذای زیادی نمی‌خورد، وزنش بالا می‌رود؛ یکی از دلایل آن، بالا رفتن وزن با مصرف حجم کمی از خوراکی‌های پرکالری به صورت منظم است.
مصرف مخلوط شیره و ارده که هر دو طبیعت گرم دارند، برای گرم مزاج‌ها موجب غلیظ شدن صفرای‌شان شده و نتیجه آن جوش زدن در صورت و بدن‌شان است که راه درمان آن هم خوردن میوه‌های تازه با طبیعت سرد است.
حواس‌تان باشد که این ماده به غیر از انرژی زا بودن، درصد بالایی کالری هم دارد و اگر شما فرد کم تحرکی هستید که روزانه بیش از ۲۰ دقیقه پیاده روی منظم ندارید یا ورزش نمی‌کنید، بدانید که با خوردن این ماده مغذی، حتماً چاقی و عوارض آن انتظارتان را می‌کشد.
در نهایت باید یادآور شوم که حتی افراد سالم که دارای وزن طبیعی هستند هم باید در مصرف شیره حد اعتدال را نگه دارند.

 

 

تبیان / هفت گنج



این مطلب مفید بود ؟
1 از 52 از 53 از 54 از 55 از 5
Loading...

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:




در صورت تمایل به این موضوع نظر دهید

  • لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با مطلب و مجله، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
  • لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
  • در غیر این صورت، «تصویر زندگی» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نام(لازم)

ایمیل(لازم)

در این رابطه بیشتر بخوانید
مطالب قبلی این بخش
  • علل و درمان کبودی لب

      وقتی در معرض سرمای شدید قرار می گیرید، بدن شما جریان خون را در سطح پوست کمتر کرده و برای حفظ گرما در اندام های حیاتی مثل قلب، مغز و کلیه ها، خون را …

    • پیشگیری از ابتلا به بیماری ابولا

      چطور بیماری ابولا نگیریم در حالی که شیوع بیماری ابولا ادامه دارد، نگرانی از ابتلا به این بیماری رو به افزایش است. کارشناسان اطلاعات بیشتری درباره چگونگی جلوگیری از شیوع این بیماری، که حدود ۷۵۰۰ …

      • علائم وجود انگل در بدن و روش مقابله با آن

          نشانه ها و علائم وجود انگل در بدن ما و راه های مقابله با آن انگل می تواند یک تهدید جدی برای سلامت باشد. چطور بفهمم در بدنم انگل وجود دارد؟ شما تنها نیستید. …

        • افزایش وزن افزایش وزن با ۸ نوع ماده غذایی

          چه بخوریم که چاق شویم؟   مجله تصویر زندگی : غذا خوردن برای افزایش وزن امروز به طور عمده تمرکز بر از دست دادن وزن است اما اگر شما بیش از حد لاغر هستید نیاز به …

          • خصوصیات مشترک افراد شاد

            شادی یک موهبت الهی است و افراد شاد با بهره‌مندی از این موهبت، نقاط مشترک فراوانی با هم دارند. «سوفیا لایوبو میرسکی»، استاد دانشگاه کالیفرنیا، نکات مشترکی که تحقیقات نشان می‌دهد در افراد شاد تشابه …

            • چگونه تا نوروز لاغر شوید ؟

              می خواهید تا نوروز لاغر شوید ؟   با فرارسیدن ماه‌های پایانی سال و نزدیک شدن به نوروز، بسیاری از افراد در فرصت باقیمانده تصمیم به کاهش وزن می‌گیرند تا سال جدید را با اندامی‌ …

              • تمرینات ورزشی با کش بدنسازی

                آموزش تصویری تمرینات ورزشی با کش بدنسازی (TRX)   ورزش با کش بدنسازی (TRX): ورزش با کش بدنسازی TRX) TRX مخفف Total-body resistance exersice) هست که به معنی‌ تمرینات استقامتی تمام بدن می‌شود . ما …