شنبه , ۵ فروردین , ۱۳۹۶
بیشتر ببینید


 

 مقیاس و واحدهای اندازه گیری در آشپزی - پیمانه

آشنایی با مقیاس ها و واحدهای اندازه گیری در آشپزی

 

در این مطلب سعی شده به کلیه سوالاتی که در زمینه واحدهای اندازه گیری و مقیاس های ذکر شده در دستورات آشپزی در پخت و پز براتون پیش میاد پاسخ داده بشه .

 

به غیر از تجربه که رمز اصلی موفقیت در آشپزی و شیرینی پزی  است، ابزار هم گاهی این موفقیت رو تضمین میکنه. بعد از فر، اندازه گیری صحیح یکی از مهمترین مسائل برای دست یافتن به یک نتیجه رویایی میتونه باشه.

 

در ابتدا با تبدیل درجه حرارت های فر آشنا می شین:

تبدیل درجه فارنهایت به درجه سانتیگراد

فارنهایت سانتیگراد درجه اجاق گاز
۲۷۵ ۱۴۰ ۱
۳۰۰ ۱۵۰ ۲
۳۲۵ ۱۷۰ – ۱۶۰ ۳
۳۵۰ ۱۸۰ ۴
۳۷۵ ۱۹۰ ۵
۴۰۰ ۲۰۰ ۶
۴۲۵ ۲۲۰ – ۲۱۰ ۷
۴۵۰ ۲۳۰ ۸
۴۷۵ ۲۴۰ ۹

اندازه گیری مواد خشک

یک ق چ = ۵ میلی لیتر / گرم

۱ ق غ = ۱۵ میلی لیتر / گرم

۱ انس = ۲۸٫۳۵ یا همون ۳۰ میلی لیتر / گرم

۱ لیوان = ۲۵۰ میلی لیتر

۱ پاوند = ۴۵۰ میلی لیتر / گرم

۳ ق چ = ۱ ق غ

نصف ق غ = یک و نیم ق چ = ۷ گرم

۱ لیوان = ۱۶ ق غ

یک چهارم لیوان = ۴ ق غ

یک سوم لیوان = ۵ ق غ + یک ق چ

یک لیتر = ۴ لیوان

 

تبدیل مقیاس های اندازه گیری

میلی لیتر به پیمانه (میلی لیترcc = ml سی سی)

واحد اندازه گیری مقدار
۱ لیتر ۱۰۰۰ میلی لیتر
۱ لیتر ۱۰۰۰ سی سی
۱ سی سی ۳۰ قطره
 ۱ اونس ۲۵ میلی لیتر
۱۰۰ میلی لیتر ۱/۳ لیوان
۲۰۰ میلی لیتر ۳/۴ لیوان
۲۵۰ میلی لیتر ۱ لیوان
۲۵۰ میلی لیتر ۱/۴ لیتر
۵۰۰ میلی لیتر ۱/۲ لیتر
۸۰۰ میلی لیتر ۳ لیوان
 ۱ دسی لیتر یک دهم لیتر
۱ میلی گرم یک هزارم گرم
۱ پیمانه ۱ لیوان
۱ پیمانه ۱/۴ لیتر
۱ پیمانه آرد ۱۵۰ گرم
۱ پیمانه شکر ۲۰۰ گرم
۱ پیمانه روغن ۲۰۰ گرم
۱ پیمانه شیر ۲۵۰ گرم
۱ قاشق سوپخوری روغن ۲۰ گرم
۱ قاشق سوپخوری ماست ۲۵ گرم
۱ قاشق سوپخوری شکر ۱۲ گرم
۱ قاشق غذاخوری آرد ۱۰ گرم
۱ قاشق سوپخوری پودر قند ۱۰ گرم
۱ قاشق سوپخوری نشاسته ذرت ۷ گرم
۱ قاشق سوپخوری پودر کاکائو ۱۰ گرم
۱ قاشق سوپخوری خامه ۲۵ گرم
۱ قاشق سوپخوری عسل ۳۰ گرم
۱ قاشق سوپخوری خمیر مایه ۱۰ گرم
۱ قاشق سوپخوری کره ۲۰ گرم
۱ قاشق سوپخوری پودر گردو ، نارگیل ، پسته ۲۰ گرم
۱ قاشق چایخوری پودر ژلاتین ۳ گرم
۱ قاشق چایخوری پودر ژلاتین ۲ ورقه ژلاتینی کوچک
۱ قاشق چایخوری پودر ژلاتین ۱ ورقه ژلاتینی بزرگ
۱ قاشق سوپخوری ۲ قاشق غذاخوری
۱ قاشق چایخوری ۲ قاشق مرباخوری
۱ لیوان آرد ۱۵۰ گرم
۱ لیوان شکر ۲۳۰ گرم
۱ لیوان کشمش ۱۸۰ گرم
۱ لیوان پودر قند ۱۶۰ گرم
۱ لیوان پودر نارگیل ، پسته ، گردو ۱۰۰ گرم
۱ لیوان روغن مایع ۲۲۰ گرم
۱ لیوان ماست ۲۰۰ گرم
قاشق مخصوص اندازه گیری – شماره ۱ ۱ قاشق سوپخوری
قاشق مخصوص اندازه گیری – شماره ۲ ۱ قاشق چایخوری
قاشق مخصوص اندازه گیری – شماره ۳ ۱/۲ قاشق چایخوری
قاشق مخصوص اندازه گیری – شماره ۴ ۱/۴ قاشق چایخوری

 

مقیاس و واحدهای اندازه گیری در آشپزی - پیمانه

 

پیمانه به گرم (گنجایش مواد در یک پیمانه ۲۵۰ میلی لیتری استاندارد)
۸۰ تا ۹۰ گرم = بادام پرک – پودر نارگیل
۱۰۰ گرم = پودر کاکائو – گردوی خرد شده
۱۱۰ گرم = فندق خرد شده یا پودر شده – بادام زمینی (پسته شامی)
۱۲۵ گرم = بادام خرد شده یا پودر شده – نشاسته گل
۱۵۰ گرم = آرد – آرد ذرت – نشاسته ذرت – شکلات رنده شده – شکلات گرانول – کشمش سیاه درشت – پودر سوخاری – پودر نان خشک
۱۶۰ گرم = پودر قند (پودر شکر) – کشمش سبز
۱۷۰ گرم = خلال پوست مرکبات – کشمش بی دانه پلویی
۲۱۰ تا ۲۲۰ گرم = میوه شکری – رنده کدو یا هویج (کمی فشرده) – روغن مایع
۲۳۰ گرم = شکر – شکر قهوه ای (بسته به اندازه دانه ها و رطوت جذب شده امکان دارد تا ۲۰ گرم تفاوت وزن داشته باشد، بهتر است از ترازو استفاده شود) روغن جامد – خامه پاستوریزه
۲۵۰ گرم = کره نرم شده در دمای محیط – ماسکارپونه – پنیر خامه ای – پنیر فتا (صبحانه) – آب میوه جات – کمپوت میوه جات با آب – ماست ساده – شیر – سس مایونز – پوره میوه جات و سبزیجات تازه یا پخته
۳۳۰ گرم = شکلات صبحانه (بدون حباب و فضای خالی)
۳۵۰ تا ۳۶۰ گرم = عسل – مربا – مارمالاد – شربت غلیظ قند – گلوگز مایع –


شیر پاستوریزه ۱۲۰ میلی لیتر ( سی سی )‌ معادل نصف لیوان معمولی

ژلاتین
• یک قاشق مرباخوری پودر ژلاتین ۴ گرم و یک قاشق غذاخوری پودر ژلاتین معادل ۵/۷ گرم می باشد.
• هر ورق ژلاتین بزرگ معدل یک قاشق مرباخوری پودر ژلاتین است.(از نظر وزنی هر دو ۴ گرم هستند)
• هر دو ورق ژلاتین بزرگ را می توان معادل یک قاشق غذاخوری پودر ژلاتین در نظر گرفت (حدود ۸ گرم).
• هر دو ورق ژلاتین کوچک معادل یک قاشق مربا خوری پودر ژلاتین است (۴ گرم)
• ۴ ورق ژلاتین کوچک معادل یک قاشق غذاخوری پودر ژلاتین است (۸ گرم)
• ۶ ورق ژلاتین کوچک معادل ۳ قاشق مرباخوری پودر ژلاتین است (۱۲ گرم )


پیمانه ها
قاشق سوپ خوری = قاشق غذاخوری و قاشق چای خوری = قاشق مرباخوری
قاشق های اندازه گیری که برای شیرینی پزی مورد استفاده قرارمی گیرند و در بازار به صورت ۴ تایی وجود دارند به این صورت است:
۱-بزرگترین قاشق tbspهمان قاشق سوپخوری ویا غذا خوری است
۲- tsp، قاشق چایخوری.
۳- ۲/۱ چایخوری
۴- ۴/۱ چایخوری

اندازه های ذکر شده بر اساس پیمانه هایی است که ۱۵۰ گرم ظرفیت آرد دارد.
یک پیمانه اندازه گیری :یک چهارم لیتر
سی سی ، میلی لیتر و سانتی متر مکعب معادل هم هستند » CC = Mililiter = Cm3
یک لیتر: ۱۰۰۰ میلی لیتر :۱۰۰۰ سی سی و هر یک سی سی معادل ۳۰ قطره است.
یک پیمانه یا یک فنجان اندازه گیری : ۲۵۰ میلی لیتر یا تقریبا معادل یک لیوان معمولی که حدود ۲ سانت سرخالی است.
نصف پیمانه یا نصف فنجان اندازه گیری :۱۲۵ میلی لیتر
یک سوم پیمانه : ۸۰ میلی لیتر
یک قاشق سوپخوری:۱۵ میلی لیتر
یک قاشق چایخوری :۵ میلی لیتر
نصف قاشق چایخوری :۵/۲ میلی لیتر
یک چهارم قاشق چایخوری:۵/۱ میلی لیتر

۵ عدد تخم مرغ: یک پیمانه
یک قاشق سوپخوری روغن:۲۰ گرم
یک فنجان خامه نزده : ۲ فنجان خامه زده شده است.
یک پنسه مقداری است که بین انگشتان شست و سبابه جای می گیرد.

مقیاس و واحدهای اندازه گیری در آشپزی - پیمانه

اندازه مواد با قاشق سوپخوری (غذاخوری سر پر )
روغن:۲۰ گرم
ماست:۲۵ گرم
خامه :۲۵ گرم
شکر :۲۰ گرم
آرد سفید:۱۵ تا ۲۰ گرم
پودر کاکائو : ۱۰ گرم
پودر نارگیل،بادام،گردو،فندق پودر شده:۲۰ گرم
گردو یا بادام یا فندق خرد شده:۱۵ گرم
عسل : ۳۰ گرم
کره :۲۰ گرم
خمیر مایه : ۱۰ گرم
پودر قند: ۱۵ گرم
آرد ذرت: ۱۵ گرم

 

جدول وزن مواد مختلف

نام ماده/واحد قاشق چایخوریِ ۵ میلی لیتری قاشق غذاخوریِ ۱۵ میلی لیتری پیمانهٔ ۲۰۰ میلی لیتری
آب ۵ گرم ۱۵ گرم ۲۰۰ گرم
خامه ۵ گرم ۱۵ گرم ۲۰۰ گرم
شیر ۵ گرم ۱۵ گرم ۲۱۰ گرم
ماست ۵ گرم ۱۵ گرم ۲۱۰ گرم
سرکه ۵ گرم ۱۵ گرم ۲۰۰ گرم
نمک ۶ گرم ۱۸ گرم ۲۴۰ گرم
شکر بلوری* ۴ گرم ۱۲ گرم ۱۸۰ گرم
پودر قند** ۳ گرم ۱۰ گرم ۱۲۰ گرم
عسل ۷ گرم ۲۱ گرم ۲۸۰ گرم
مربا ۷ گرم ۲۱ گرم ۲۸۰ گرم
روغن ۴ گرم ۱۲ گرم ۱۸۰ گرم
کره یا مارگارین ۴ گرم ۱۲ گرم ۱۸۰ گرم
آرد ۳ گرم ۹ گرم ۱۱۰ گرم
کاکائو ۲ گرم ۶ گرم ۹۰ گرم
رب گوجه فرنگی ۵ گرم ۱۵ گرم ۲۱۰ گرم
مایونز ۴ گرم ۱۲ گرم ۱۹۰ گرم
بیکینگ پودر ۴ گرم ۱۲ گرم ۱۵۰ گرم
جوش شیرین ۴ گرم ۱۲ گرم ۱۹۰ گرم
پودر نارگیل ۷۰ گرم
برنج*** ۱۸۰-۱۶۰ گرم

*  وزن متفاوت است و بستگی به نوع شکر دارد.

** پودر قند و پودر شکر از خود شکر سبک تر است.

*** بستگی به نوع برنج دارد. برنج ایرانی سبک‌تر از برنج ژاپنی است.

 

اندازه گیری برای کره به شرح زیر میباشد:

یک لیوان کره = ۲۲۵ گرم

نصف لیوان کره = ۱۱۳ گرم = یک استیک

یک ق غ کره = ۱۴٫۱۸ گرم

یک ق چ کره = ۴٫۷۳ گرم

 

برای مایعات هم بهتره یک پیچر یا پارچ اندازه گیری استفاده بشه

پیمانه هایی هستن مثل این پیمانه:



این مطلب مفید بود ؟
1 از 52 از 53 از 54 از 55 از 5
Loading...

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:



۱ دیدگاه

  1. سنگ گفت:

    سپاسگزارم فوق العاده بود برای من تمامش رو نکته ب نکته یاداشت کردم
    سپاس مجدد
    یا علی و موفق باشین


نظر یا پرسش خود را بیان کنید

  • لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با مطلب و مجله، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
  • لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
  • در غیر این صورت، «تصویر زندگی» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نام(لازم)

ایمیل(لازم)

در این رابطه بیشتر بخوانید
مطالب قبلی این بخش
  • اسرار خوشمزه تر کردن غذاها

    اسرار خوشمزه تر کردن غذاها ۱- ساقه های سفت کلم پیچ را جدا کنید و فقط برگ های نرم آنرا بخورید. خیلی راحت می‌توانید کلم پیچ را همراه با سایر سبزیجات در سالاد استفاده کنید …

    • تفاوت کره با مارگارین چیست ؟

        تفاوت کره با مارگارین چیست ؟   برای پی بردن به تفاوت کره با مارگارین باید توجه داشت که هردو امولسیونی از ۱۶ درصد آب و۸۲ تا ۸۵ درصد چربی هستند با این تفاوت …

      • رنگهای ضد اشتها

          رنگ های ضد اشتها کدام ها هستند؟ آیا تاکنون متوجه شده اید که وقتی قدم به یک اتاق تاریک، بدون پنجره و فاقد رنگ های روشن می گذارید، چقدر احساس ناراحتی می کنید؟ یا …

        • روش نگهداری موز در فریزر

          روش فریز کردم موز (نگهداری موز در فریزر)   موز میوه ایه که خیلی زود سیاه میشه ، برای نگهداری موز چه باید کرد ؟ خیلی وقتا بعد از مهمونی موزهای زیادی رو دستتون میمونه …

          • فیلم آموزش تهیه ژله تزریقی

                فیلم آموزش تهیه ژله تزریقی   ژله تزریقی از زیباترین و محبوب ترین ژله هاست . وقتی طرح های زیبای اون رو می بینیم احساس می کنیم از عهده اون برنمیاییم ولی با …

            • نگهداری ادویه ها,نگهداری سبزیجات خشک روش و مدت زمان نگهداری ادویه ها و سبزیجات خشک

              مدت زمان نگهداری ادویه ها و سبزیجات خشک یکی از سوال های رایج خانم ها در آشپزی، چگونگی نگهداری ادویه ها و سبزیجات خشک است. با نکاتی که در این مطلب به آنها اشاره شده ، می توانید کاری …

              • تازه نگهداشتن لیمو ترش تازه نگهداشتن لیمو ترش به مدت یک ماه

                ترفندی ساده برای تازه نگهداشتن لیمو ترش برای یک ماه تازه نگهداشتن لیمو ترش , نحوه نگهداری لیمو, نگهداری لیمو به مدت طولانی, نحوه نگهداری از لیمو ترش, بهترین روش نگهداری لیموترش, نگهداری لیموترش, راههای …

                • طرز تهیه ادویه مخصوص خورش

                      آماده سازی: ۵ دقیقه مدت انتظار: ۵ دقیقه مجموعاً: ۱۰ دقیقه   مواد اولیه : پودر سیر ۱قاشق مرباخوری پوست نارنج ۱قاشق مرباخوری انیسون ۱قاشق مرباخوری (از عطاری تهیه کنید) تخم بادیان ۱قاشق …

                  • طرز تهیه نان ترتیا در منزل (ترتیلای خانگی) + فیلم

                    طرز تهیه نان ترتیا در منزل (ترتیلای خانگی) + فیلم   دستور پخت نان ترتیا (نان ترتیلا – نان تورتیلا) در منزل (ترتیای خانگی). ترتیا Tortilla یک کلمه اسپانیولی به معنی “کیک کوچک” است. “ال” …

                    • رازهای خوشمزه تر شدن الویه

                        ۷ راهکار برای خوشمزه‌تر شدن الویه + طرز تهیه   سالاد الویه غذایی است که در ایران شکل گرفته و به قول معروف «من‌درآوردی» است. البته به یک غذای روسی کمی شباهت دارد با …

                      • چند ترفند آشپزی برای پخت و پز بهتر

                        چند ترفند آشپزی برای پخت و پز بهتر سوال و جواب های آشپزی : چیکار کنم غذاهام خوشمزه بشه؟   قبلا در چند فوت و فن آشپزی برای کدبانوی ایرانی و چند فوت و فن …

                        • روشهای خرد کردن پیاز بدون اشک ریختن

                            روشهای خرد کردن پیاز بدون اشک ریختن   چرا زمان خرد کردن پیاز اشک می ریزیم ؟ پیاز چطور می‌تواند باعث اشک ریختن می شود و چطور می‌توان از آن جلوگیری کرد؟ پیاز از …

                          • ترفندهای پخت برنج

                            نکاتی درباره ی پخت برنج     پخت برنج: برای اینکه برنج شما سفید شود می توانید چند قاشق ماست، داخل ظرف برنج درحال جوشیدن بریزید. اگر برنج شما بیش از حد معمول جوش خورده …

                            • روش بریدن آناناس و تشخیص آناناس رسیده

                              آموزش تصویری روش بریدن آناناس   گرچه پوست آناناس کلفت به نظر می رسد، ولی پوست کندن و برش آناناس کار سختی نیست. در این مطلب روش بریدن آناناس به صورت تصویری تقدیمتان می شود. …