سه شنبه , ۳ اسفند , ۱۳۹۵


   توصیه هایی برای تهیه غذای نذری

برای تهیه غذای نذری این توصیه‌ها را رعایت کنید

 

طبخ غذای نذری از آیین های ریشه دار مذهبی و دینی ما است. این غذاها و خوراکی های متنوع که بین دیگران توزیع می شوند، در مناسبت های مذهبی گوناگون پخته می شوند. دهه اول ماه محرم اوج پخت و توزیع غذای نذری است. مخصوصاً در روزهای عاشورا و تاسوعا، که از تمام کوچه های شهر بوی انواع غذای نذری مخصوصاً قیمه، که پرطرفدارترین این غذاهاست، می آید و ایستگاه هایی که شربت و چای توزیع می کنند را می توان سر هر خیابانی دید اما غذاهای نذری بین طیف گسترده ای از افراد توزیع می شود و احتمال انتقال بیماری از آنها وجود دارد. به همین دلیل توجه به سلامت آنها بسیار مهم است. شما چه مصرف کننده غذای نذری باشید چه تولید کننده آنها، لازم است به توصیه های بهداشتی خاصی برای پخت و مصرف این غذاها توجه کنید؛ توصیه هایی که سلامت افراد جامعه را تضمین می کنند.

معمولا تفاوت غذای نذری با غذای خانگی در این است که مواد اولیه غذاهای نذری در حجم بالا خریداری و طبخ می‌شود و گاهی خرید یا پاک‌کردن آنها و حتی طبخ غذا، با بی‌توجهی انجام می‌گیرد؛ بی‌توجهی‌هایی که گاهی سلامت مصرف‌کننده را به خطر می‌اندازد.

بیشتر غذاهایی که به عنوان نذری آماده می‌شوند، پختنی هستند و فرایند پخت سنتی در کشور ما طولانی‌مدت است که مزایا و معایبی دارد. از جمله معایب این روش پخت از بین رفتن بسیاری از موادمغذی است اما با این روش آلودگی‌ها تا حد زیادی کاهش می‌یابند. توجه به برخی نکته‌ها در پخت، به کیفیت بهتر غذا کمک خواهد کرد. نکته‌ای که نباید از یاد برد، این است که حتما از دیگران کمک بخواهید.
دست تنها بودن ممکن است باعث شود به علت نداشتن فرصت کافی، تصمیم بگیرید از روز قبل مثلا سیب‌زمینی، پیاز داغ یا گوشت و سبزی را بپزید و در یخچال یا خارج از آن نگهداری کنید تا بتوانید روز موعود فقط آنها را با هم مخلوط کنید. این عمل خود زمینه بروز آلودگی را افزایش می‌دهد. تنها بودن آشپز باعث خستگی سریع‌تر و پایین‌آمدن کیفیت کار و بروز اشتباه‌هایی می‌شود که اجتناب‌ناپذیرند.

 

توصیه هایی برای تهیه غذای نذری

 

توصیه هایی در خصوص خرید مواد اولیه غذای نذری

* سعی کنید از سلامت آشپزها و تهیه‌ کنندگان غذای نذری مطمئن شوید.

* دام و طیور مورد مصرف را از مراکزی تهیه کنید که تحت نظارت مراکز بهداشتی هستند.

* روغن مورد نیاز تنها از انواع روغن مایع (مایع معمولی و مایع مخصوص سرخ کردن) خریداری شود.

* سنگ نمک اغلب دارای ناخالصی‌های زیادی است که برای کبد و کلیه زیان‌آور است. بنابراین نمک مورد نیاز را تنها از انواع نمک‌ های یددار تصفیه شده تهیه کنید. از خریداری و انبار کردن نمک به مقدار زیاد خودداری کرده و نمک خریداری شده را در ظروف در بسته و غیرقابل نفوذ به نور نگهداری کنید.

* در صورت استفاده از ماست یا لبنیات، از انواع کم چرب آن ها استفاده کنید.
توصیه هایی برای تهیه غذای نذری
* در صورت استفاده از کره سعی کنید آن را یا از نوع حیوانی کم ‌چرب یا گیاهی با اسیدچرب ترانس پایین تهیه کنید.

 

توصیه هایی برای تهیه غذای نذری

 

توصیه هایی درباره طبخ و توزیع غذای نذری

* انواع ظروف استیل گزینه سالمی‌ برای طبخ غذا هستند.

* برای طبخ غذا بهتر است از ظروف آهنی گالوانیزه یا فولادی استفاده کنید؛ ظروفی که معمولا برای پخت نذری از آنها استفاده می‌شود آلومینیوم و مس هستند در حالی که ظروف مسی می‌توانند مس را وارد غذا کنند و پخت مکرر غذا در این ظروف به‌خصوص برای خانم‌های باردار مضر است.

* محل طبخ غذای نذری و ظروف مورد نیاز را شسته و ضدعفونی کنید.

* از ترکیبات چربی جامد برای غذا استفاده نکنند. روغن‌های جامد رادیکال‌های آزاد تولید می‌کنند و بسیار مضر هستند.

* هنگام استفاده از حبوبات دقت داشته باشند از حبوباتی استفاده کنند که در انبار‌ها انباشته نشده باشند.

* هرگز از روزنامه به جای دمکنی استفاده نشود که در این صورت باعث ورود جوهر سربی روزنامه به داخل غذا می‌شود.

* چندین بار از روغن برای سرخ کردن استفاده نشود در این صورت درجه حرارت روغن بالا رفته و به درجهٔ دود می‌رسد و شروع به اکسیده شدن می‌کند و این اکسیده شدن موجب تصلیب شرایین می‌شود.

* بهتر است برای پاک‌کردن موادغذایی، خردکردن گوشت، شستشو و دم‌کردن برنج و تهیه خورش تعداد افراد کافی باشد تا هر کسی مسوولیت بخشی از کار را برعهده بگیرد اما اگر امکان چنین کاری نیست، مواد غذایی‌ای که از قبل طبخ کرده‌اید، در یخچال بگذارید.

* از سرخ کردن غذاها تا حد امکان اجتناب شود. در مواردی که نیاز به سرخ کردن مواد غذایی وجود دارد فقط از روغن مایع مخصوص سرخ کردن استفاده کنید.

* تا حد امکان از مصرف دنبه گوسفند برای سرخ کردن مواد اولیه خودداری کنید.

 

توصیه هایی برای تهیه غذای نذری

 

* به طور کلی غذاها به طور کم چرب تهیه شوند. به طور مثال پوست و چربی مرغ یا چربی قابل رویت گوشت را پیش از طبخ جدا کنید.

* از ظروف یکبار مصرف برای غذاهای داغ نباید استفاده کرد این ظروف هنگام گرم شدن موادی آزاد می‌کنند که سرطانزا هستند.

* از مصرف زیاد روغن در تهیه غذاها خودداری کنید. استفاده از غذاهای آب پز و یا کبابی در این مورد بهتر است.

* کره را روی برنج نریزید. از بسته ‌های جداگانه و کوچک کره استفاده کنید. در صورت استفاده از این کره‌ها به دلیل این که به سرعت آب شده و وارد غذا می ‌شوند، آن را روی برنج داغ قرار ندهید.

* درباره مرغ و انواع گوشت چه به صورت آب پز و چه به صورت کبابی دقت کنید که کاملا پخته شوند تا از انتقال بیماری ‌های واگیر جلوگیری شود.

* برای تهیه انواع خورش ‌ها ، سبزی ‌های مصرفی از قبیل کدو، بادمجان، کرفس و سبزی قورمه با روغن کم و به مدت کوتاه تفت داده شوند.

* در طبخ کباب ‌کوبیده دقت شود که از گوشت کم چرب استفاده شود و تمام قسمت‌های آن به طور یکنواخت مغزپخت شود.

* از آنجا که نقــش مهــم و موثر سبزی‌ ها در پیشگیری از ابتلا به بیماری ‌های قلب ‌و‌عروق، سرطان، بیماری ‌های گوارشی و غیره به اثبات رسیده است، غذاهای مختلفی که حاوی سبزی هستند،طبخ شود. به ‌عنوان مثال تهیه غذاهایی مثل لوبیاپلو، باقلاپلو، شویدپلو، عدس‌پلو، استامبولی و … به منظور افزایش مصرف انواع سبزی و حبوبات توصیه می ‌شود.

* در صورت استفاده از حبوبات و مواد اولیه ‌ای که امکان وجود سنگ در آن ها هست یا از انواع پاک شده استفاده کنید و یا آن ها را به دقت پاک کنید.

 

توصیه هایی برای تهیه غذای نذری

 

* از تهیه انواع سالاد حاوی سس زیاد اجتناب کنید. چنانچه در مراسم سالاد سرو می ‌شود نسبت به رعایت اصول بهداشتی در تهیه سبزی‌ های آن دقت کرده و سس سالاد را روی آن نریزید. می ‌توانید از بسته‌ های کوچک سس به صورت جداگانه استفاده کنید.

* سبزی خوردن مصرفی را با دقت بشویید و ضدعفونی کنید.

* با توجه به نقش نمک در افزایش فشار خون از حداقل مقدار نمک در طبخ غذاها استفاده کنید.

* سعی کنید آبگوشت را به صورت پرچرب تهیه نکنید.

* حتی ‌الامکان به جای نوشابه‌ های گازدار از دوغ و یا آب برای نوشیدن استفاده کنید. می‌توانید با اضافه کردن سبزی‌ های معطر دوغ را خوش طعم ‌تر کنید.

* از استفاده زیاد از شکر در تهیه شله ‌زرد ، انواع شربت ‌ها و نذری ‌های شیرین خودداری کنید.

* به جای قند و شکر برای مصرف چای از کشمش و خرما استفاده کنید.

* چنان چه نذر شما توزیع شیر است از شیرین کردن آن خودداری کنید.

* به مقدار مورد نیازتان غذای نذری دریافت کنید. از دریافت مقادیر بیشتر از نیاز که در نهایت مجبور به دور ریختن آن می ‌شوید، خودداری کنید.

* برای آبکشی برنج از آبکش‌های مناسب استفاده کنید. آبکش‌های کنفی و چوبی اصلا مناسب نیستند زیرا ذرات غذا داخل سوراخ‌های این آبکش‌ها می‌ماند و خشک می‌شود و باعث آلودگی می شود. از طرفی ممکن است فضله حیوانات موذی درون این آبکش‌ها وجود داشته باشد. بهترین آبکش‌ها برای این منظور پلاستیکی یا فلزی هستند که البته باید خوب شسته شده باشند.

 

توصیه هایی برای تهیه غذای نذری

 

* هنگام آبکش کردن برنج آبکش را بالاتر از سطح زمین قرار دهید تا آبی که روی برنج ریخته می‌شود، بعد از برخورد با زمین به برنج برنگردد زیرا در این صورت احتمال انتقال آلودگی و ذرات سنگ و خاک به برنج وجود دارد. آشپز‌های حرفه‌ای معمولا از یک نردبان استفاده و آبکش‌ها را درون فضاهای خالی نردبان قرار می‌دهند و آب را از روی برنج رد می‌کنند.

* چنانچه برای سرو غذا، چای و نوشیدنی از ظروف یک ‌بار مصرف استفاده می ‌کنید، به بهداشتی بودن آن ها توجه کنید.

* قاشق‌های چوبی اصلا مناسب نیستند زیرا چوب غذا را به خود می‌کشد و در عین حال که می‌تواند باعث بروز آلودگی در غذا شود، بو و طعم آن را به خود می گیرد و کیفیت غذا را پایین می آورد.

* ظروف فومی دردار را می‌توان برای پخش غذاهایی مثل برنج استفاده کرد. بهتر است ابتدا برنج را که کمی ولرم شده و بعد خورش و مرغ را روی آن بریزید.

* باقی‌ مانده غذاها را در یخچال و سردخانه نگهداری کرده و از گرم کردن چند باره آن خودداری کنید.

* آش‌ ها از بهترین غذاهایی هستند که به عنوان نذری تهیه می ‌شوند البته به شرط این که یک وجب روغن روی آن ها نباشد.

* سعی کنید توزیع میوه را هم به عنوان یکی از مواد غذایی که می ‌شود، نذر کرد در نظر بگیرید.

 

 

 

گردآوری : مجله تصویر زندگی

منابع :

مشرق نیوز

باشگاه خبرنگاران جوان

هفته نامه سلامت

شفاف

سایت مهندسی بهداشت محیط

 



این مطلب مفید بود ؟
1 از 52 از 53 از 54 از 55 از 5
Loading...

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:




در صورت تمایل به این موضوع نظر دهید

  • لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با مطلب و مجله، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
  • لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
  • در غیر این صورت، «تصویر زندگی» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نام(لازم)

ایمیل(لازم)

در این رابطه بیشتر بخوانید
  • اشعار ماه مبارک رمضان (۱)

      مجموعه اشعار ماه مبارک رمضان  اشعار ماه مبارک رمضان – شعر رمضان  رمضان شهر عشق و عرفان است . . . رمضان بحر فیض و احسان است رمــضــــان، مــاه عــتــرت و قــرآن . . …

  • طرز تهیه حلیم گندم (مناسب برای افطار)

    دو روش برای تهیه حلیم گندم (مناسب برای افطار)   حلیم از غذاها و در واقع از سوپ های ایرانیست که در نقاط مختلف ایران به روش های مختلف تهیه میشه و در هر روش …

  • طرز تهیه آش جو مخصوص ماه رمضان

      طرز تهیه آش جو مخصوص ماه مبارک رمضان   مواد اولیه : کشک ۲۵۰ گرم ادویه و نمک بi مقدار لازم پونه کوهی قاشق غذا خوری سیر دو تا سه حبه پیاز متوسط یک …

  • مسقطی بیسکویتی طرز تهیه مسقطی بیسکویتی

      دستور پخت مسقطی بیسکویتی خوشمزه  مسقطی بیسکویتی دسری خوشمزه و شیک برای سفره افطار ماه رمضان است. مسقطی یکی از انواع دسرها و شیرینی‌های ایرانی به شمار می‌آید و به عنوان سوغاتی اصلی لارستان محسوب می …

  • سوپ های مقوی برای افطار

    اگر قصد دارید برای افطار، غذایی مقوی و منحصر به فرد برای میهمانانتان فراهم کنید، از این سوپ های مقوی و خوشمزه در منوی افطار قرار دهید. همانگونه که می دانید بهتر است برای افطار …

  • نان انجیری, پخت انواع نان طرز تهیه نان انجیری خوشمزه با خمیر جادویی

    دستور پخت نان انجیری خوشمزه با خمیر جادویی  نان انجیری نانی مقوی و خوشمزه است که هم در وعده صبحانه و هم به عنوان عصرانه می تونین میل کنید. میان این نان مربای انجیر قرار …

  • شیرینی مصری ,کعک العید, دسر ماه رمضان طرز تهیه شیرینی کعک العید / شیرینی مصری برای عید

    دستور پخت شیرینی کعک العید / شیرینی مصری مناسب عید شیرینی کعک العید یک نوع شیرینی مصری مخصوص عید ها (بویژه عید فطر ) هستش. البته ورژن های عربی و ترکی هم داره که نوع مصری از معروفیت …

  • حلوا کادویی, حلوا مجلسی ,حلوا برای افطار طرز تهیه حلوا کادویی زیبا و شیک

    دستور پخت حلوا کادویی حلوا کادویی زیبا و شیک که با گل های رز تزیین شده ، بسیار خوش طعم و خوشمزه و بهترین دسر برای مهمانی های افطار است. برای تهیه این حلوا کادویی زیبا و شکیل ابتدا حلوای …

  • طرز تهیه دست پیچ خرما

    طرز تهیه دست پیچ خرما   مواد اولیه : خرما ۱۲۵ گرم آرد ۱/۵ پیمانه کره ۱/۲ پیمانه پودر قند ۱/۴ پیمانه زرده تخم مرغ ۱ عدد شیر ۱/۴ پیمانه گردو ۱/۴ پیمانه   طرز …

  • دسر عیش السریا , دسر عیش السرایا طرز تهیه عیش السریا دسر عربی ماه رمضان

    دسر عیش السریا دسر عربی مخصوص ماه رمضان عیش السریا یک دسر عربی خوشمزه است. درست کردن آن نیز کاری راحت و آسان بوده و ظاهری شیک و مجلسی دارد. چیز خاصی نیست همان فرنی خودمان است با یک لایه نان تست …

مطالب قبلی این بخش
  • طرز تهیه نان ترتیا در منزل (ترتیلای خانگی) + فیلم

    طرز تهیه نان ترتیا در منزل (ترتیلای خانگی) + فیلم   دستور پخت نان ترتیا (نان ترتیلا – نان تورتیلا) در منزل (ترتیای خانگی). ترتیا Tortilla یک کلمه اسپانیولی به معنی “کیک کوچک” است. “ال” …

    • آموزش ساخت قیف کاغذی برای تزیین کیک

        آموزش تصویری ساخت قیف کاغذی برای تزیین کیک در این مطلب روش ساخت قیف کاغذی برای تزیین کیک و بیسکویت که بسیار ساده و راحته رو فرامی گیرین. این قیف ها برای کار با …

      • مزه دار کردن گوشت قبل از پخت

        شاید تا حالا شما هم اصطلاح مرینیت کردن رو از زبان آشپزا شنیده باشید و خیلی هم براتون جالب باشه که مرینیت کردن چیه که اینقدر برای آشپزا مهمه و خیلی سفارش میکنن که حتما …

        • جایگزین مواد اولیه کیک و شیرینی

          جایگزین مواد اولیه در تهیه ی کیک و شیرینی!   چون خیلی از ماها برامون پیش میاد ک هوس کنیم ی کیکی رو درست کنیم و یهو میبینیم یه وسیله ای رو نداریم تو اینن …

          • ترفندهای خوشمزه شدن غذاهای گوشتی

            ترفندهای خوشمزه شدن غذاهای گوشتی بسیاری از ما به دنبال راهی برای خوش‌طعم کردن غذاهای خود هستیم. طعم خوش غذا علاوه بر اینکه محرکی برای اشتها است، می‌تواند برای افراد کم وزن، کم اشتها یا …

            • آموزش پخت فوری برنج آموزش پخت فوری برنج وقتی مهمان ناخوانده رسید به سبک رستورانها

              آموزش پخت فوری برنج  به سبک رستوران ها حتما برای شما هم پیش اومده که ناگهان تعدادی مهمان وارد منزلتون بشن و بخواهین برنج بپزین؟ اینجور مواقع اصلا نگران نشین. در ادامه روشی برای پخت فوری …

              • خوشمزه تر شدن سوپ و خورش با این روشها

                                                      روش های بکر و ناب برای خوشمزه تر شدن سوپ و خورش   تکنیک ها و …

                • ادویه خشک ایتالیایی,سس ایتالیایی,سس سالاد طرز تهیه سس ایتالیایی | طرز تهیه ادویه خشک ایتالیایی | سس سالاد ایتالیایی

                    طرز تهیه ادویه خشک ایتالیایی و سس ایتالیایی سس ایتالیایی از ترکیب سبزیجات معطر و سرکه و روغن زیتون تهیه شده و در تهیه سالاد و سیب زمینی تند سرخ شده بکار می رود. …

                  • چند ترفند آشپزی برای پخت و پز بهتر

                    چند ترفند آشپزی برای پخت و پز بهتر سوال و جواب های آشپزی : چیکار کنم غذاهام خوشمزه بشه؟   قبلا در چند فوت و فن آشپزی برای کدبانوی ایرانی و چند فوت و فن …

                    • باورهای نادرست درباره پخت ماکارونی

                         باورهای نادرست درباره پخت ماکارونی   تصورات غلط درباره‌ی طرز پخت ماکارونی هنوز نیز رایج است، درحالی‌که نکاتی که ایتالیایی‌ها برای این کار موردتوجه قرار می‌دهند ممکن است برای بسیاری جدید باشد.     …

                      • روش تمیز کردن مایکروویو با لیمو

                        روش تمیز کردن مایکروویو با لیمو جالب نیست که فقط با داشتن یک لیمو میتوانید مایکروویوتان را تمیز کرده و تمامی جرم های باقی مانده روی دیواره های داخلیش را برطرف کنید؟ با من همراه …

                        • روش از بین بردن بوی سوختگی برنج

                          در این مطلب دو روش برای رفع بوی سوختگی برنج معرفی میشه   ۱- اگه احساس کردین برنجتون بوی سوختگی گرفته، موقعی که دمکش روی قابلمه است، یک تکه نان روی برنج بذارین، موقع کشیدن …

                          • خصوصیات یک فر خوب و استاندارد

                            خصوصیات یک فر خوب و استاندارد   برای اینکه بتونید از نتایج شیرینی پزیتون لذت ببرید و راضی باشید اولین چیز داشتن یک فر خوب و استاندارد هست اگر فرتون استاندارد و دقیق نباشه خودتون …

                            • نکاتی در مورد خرید و پخت ماهی

                              نکاتی در مورد خرید و پخت ماهی ماهی همان آبزی نام آشنایی است که شب عید غذای اصلی ما ایرانی‌ها می‌شود و بیشتر خانواده‌ها هم همیشه هنگام خرید آن سردرگم می‌مانند که کدام ماهی را …