دوشنبه , ۱۵ آذر , ۱۳۹۵
بیشتر ببینید

shabnamnews2810807424448283

 

لبنیات کم‌ چرب یا پر چرب

وقتی برای خرید لبنیات به سوپرمارکت‌ می‌روید، کدام محصول را انتخاب می‌کنید؟ کم‌چرب یا پرچرب؟ همیشه متخصصان تغذیه مصرف انواع کم‌چرب و حتی بدون چربی را توصیه می‌کنند، اما کم نیستند آنهایی که طعم لبنیات کم‌چرب را نمی‌پسندند و سراغ خوشمزه‌های پرچرب، اما پرخطر می‌روند؛ هرچند که این روزها اوضاع حسابی فرق کرده و سبد خرید روزانه مردم از این محصولات خالی است. مقصر ماجرا هم چیزی نیست جز روغن پالم؛ روغنی اشباع شده حاوی اسیدهای چرب که سلامت قلب و عروق را تهدید می‌کند و به گفته وزیر بهداشت در شیر و ماست پرچرب تولید شده در برخی کارخانه‌ها وجود دارد. ​حاشیه‌های «پالم» همچنان ادامه دارد و مردم نمی‌دانند چه برندی مصرف کنند که کمترین ضرر را داشته باشد، اما بدون شک کم‌چرب‌ها بهترین‌ها هستند.

نیاز بدن به کلسیم در مقایسه با دیگر مواد معدنی در همه گروه‌های سنی بیشتر است. به‌عنوان مثال نیاز بدن به آهن در حالت عادی روزانه حدود ۱۲ تا ۱۵ میلی‌گرم است، اما این مقدار برای کلسیم باید حدود یک گرم (۱۰۰۰ میلی‌گرم) باشد. این در حالی است که به گفته دکتر تیرنگ نیستانی، متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی در صنایع غذایی کشورمان غیر از لبنیات، تقریبا ماده غذایی دیگری نداریم که به اندازه شیر، کلسیم داشته باشد. درواقع هر یک لیوان شیر یا ۲۵۰ میلی‌لیتر شیر چیزی حدود ۳۰۰ میلی‌گرم کلسیم دارد و اگر در روز دو لیوان یعنی حدود ۵۰۰ سی‌سی شیر یا ماست مصرف کنیم، تقریبا ۵۰ درصد نیاز روزانه به کلسیم تامین خواهد شد. همچنین شیر یک نوشیدنی بسیار مغذی است و علاوه بر کلسیم حاوی پروتئین و‌ ویتامین‌های گروه B بویژه ویتامین B2 نیز هست.

 

راز لبنیات کم‌چرب

خیلی‌ها فکر می‌کنند انتخاب لبنیات پرچرب باعث اضافه وزن می‌شود و به همین دلیل هم فقط افراد چاق باید انواع کم چرب را انتخاب کنند و لاغرها با خیال راحت می‌توانند سراغ لبنیات با ۲٫۵ درصد چربی و بالاتر بروند. بد نیست بدانید یک لیوان شیر ۲٫۵ درصد چربی حدود ۲۰۰ کیلوکالری انرژی دارد و اگر فردی دو لیوان شیر در روز می‌خورد، یعنی ۴۰۰ کالری فقط از شیر دریافت می‌کند. پس در صورتی که این مقدار کالری دریافتی بیش از کالری مورد نیاز روزانه فرد و درواقع مازاد باشد، می‌تواند در کوتاه مدت باعث اضافه وزن و چاقی شود. البته این همه ماجرا نیست، چراکه دکتر نیستانی می‌گوید: کلسیم در فاز آبی لبنیات وجود دارد و نه در فاز چربی و هر چه چربی لبنیات افزایش یابد، علاوه بر این‌که مقدار کالری محصول بالاتر می‌رود، مقدار کلسیم موجود در آن هم کمتر می‌شود.

این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه می‌کند: کلسیم و پروتئین شیر با حرارت دیدن تغییر پیدا نمی‌کند، ولی شکل مولکول پروتئین تغییر می‌کند و عمل هضم را سخت‌تر می‌کند. پس اگر در هضم شیر مشکل دارید، نباید پیش از مصرف آن را گرم کنید. همچنین برخلاف تصور بسیاری از افراد، استفاده از شیر یا خامه در غذاها کار اشتباهی نیست، چون با افزایش چگالی مواد مغذی باعث غنی شدن ماده غذایی از نظر کلسیم و پروتئین می‌شود و می‌تواند تا حدی نیاز روزانه افراد، بویژه کودکان بدغذا و سالمندان بیمار را به کلسیم تامین کند.

کم‌چرب بدون افزودنی

بعضی‌ها طعم شیر بویژه انواع کم‌چرب را اصلا دوست ندارند و به همین دلیل هم آن را با موز، شکلات، پودر کاکائوو… مخلوط می‌کنند. حتی خیلی‌ها هنگام نوشیدن چای به آن شیر اضافه می‌کنند و بر این باورند با این کار، کلسیم بیشتری به بدنشان می‌رسد. فراموش نکنید افزودن چنین ترکیب‌هایی جذب کلسیم را کاهش می‌دهند و مناسب کودکانی است که ماست نمی‌خورند و فقط زیر بار خوردن شیر طعم‌دار می‌روند.

غنی شده با ویتامین ‌D

اگر نگاهی به قفسه لبنیات موجود در فروشگاه‌ها بیندازید با محصولاتی روبه‌رو می‌شوید که عبارت «غنی شده با ویتامین ‌D» را یدک می‌کشند. حالا این خوب است یا بد؟ درواقع حالا که می‌خواهیم انواع کم‌چرب را انتخاب کنیم چه بهتر که انتخاب سالم‌تری داشته باشیم.
به گفته دکتر نیستانی، مصرف لبنیاتی که با ویتامین D غنی می‌شود، جذب کلسیم را افزایش می‌دهد و این یعنی یک قدم به تامین کلسیم مورد نیاز روزانه‌تان نزدیک‌تر می‌شوید. البته اگر مقدار کلسیم دریافتی شما در طول روز کافی است، نیازی به مصرف این محصولات لبنی غنی شده ندارید، اما در صورت کمبود کلسیم، مصرف لبنیات غنی شده با ویتامین D بویژه برای خانم‌ها یکی از بهترین گزینه‌هاست.

پاستوریزه یا استریلیزه؟

شاید این پرسش برای شما هم پیش آمده باشد که مصرف شیرهای استریلیزه یا همان مدت‌‌دار بهتر است یا شیرهای پاستوریزه‌ای که تنها چند روز در یخچال قابل نگهداری است؟

اگر فکر می‌کنید شیرهای استریلیزه سالم‌‌تر هستند، سخت در اشتباه هستید. به گفته دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در روش پاستوریزاسیون، میکروب‌‌های بیماری‌زای شیر از بین می‌‌روند، ولی میکروب‌‌های عامل فساد باقی می‌‌مانند. بنابراین، مدت زمان ماندگاری این شیرها در یخچال سه تا پنج روز است و بعد از این مدت میکروب‌های عامل فساد حتی در دمای یخچال فعال شده و شیر خراب می‌شود، اما در روش استریلیزاسیون همه میکروب‌‌های بیماری‌زا و عامل فساد موجود در شیر (به دلیل این‌که شیر حرارت زیادی می‌بیند) از بین می‌روند. بنابراین این نوع شیرها حتی در خارج از یخچال تا شش ماه قابلیت نگهداری دارد. البته به محض باز کردن بسته‌‌بندی این شیرها و ورود هوا داخل شیر، شرایط آنها درست شبیه شیرهای پاستوریزه می‌شود و مدت محدودی می‌‌توان آنها را در یخچال نگهداری کرد. همچنین شیرهای مدت‌‌دار به دلیل شدت حرارت بالا در مقایسه با شیرهای پاستوریزه مواد مغذی بیشتری را از دست می‌‌دهند. بنابراین اگر می‌خواهید شیر را به صورت روزانه یا ظرف مدت دو تا سه روز مصرف کنید توصیه می‌شود از شیرهای پاستوریزه استفاده کنید.

 

شیر و کره بهتر از خامه و پنیر

روغن پالم یا نخل نوعی روغن گیاهی است که از مغز میوه نخل روغنی استخراج می‌شود و در دسته روغن‌های اشباع‌ شده قرار می‌گیرد. این روغن‌ها شامل تری‌گلیسیریدهایی است که اسیدهای چرب اشباع شده دارد و برای قلب و عروق خطرناکند و علاوه بر افزایش کلسترول بد خون، باعث گرفتگی عروق قلب می‌شود و سلامت مصرف‌کنندگان را تهدید می‌کند. البته این‌که چطور این روغن وارد صنعت لبنیات شده و متخلفان چه کسانی هستند، قرار است بزودی مشخص بشود، اما دکتر رسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو می‌گوید احتمال وجود پالم در شیر و کره نسبت به خامه و پنیر و ماست بسیار کمتر است.

 

انتخاب کم‌چرب‌ها مقطعی نباشد

بعید به نظر نمی‌رسد که با معرفی کارخانه‌های متخلف، بسیاری از خانواده‌ها به مرور زمان سراغ محصولات لبنی پرچربی که در لیست سیاه نیست، بروند، اما به گفته دکتر محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و استاد دانشگاه تربیت مدرس، شیر طبیعی حدود ۲٫۵ تا سه ‌درصد چربی دارد و وقتی با ماست‌های پرچربی روبه‌رو می‌شویم که تا ۱۲درصد چربی دارد معلوم است که آن ۹ درصد چربی مازاد را از طریق روغن‌های گیاهی مثل «پالم» یا در خوشبینانه‌ترین حالت مخلوطی از پالم و خامه تامین می‌کنند. پس انتخاب لبنیات کم‌چرب نباید مقطعی شود، بلکه به این بهانه می‌توان محصولات کم‌چرب را جایگزین همیشگی شیر و ماست با چربی بالای ۲٫۵ درصد کرد.

 

حذف لبنیات، ممنوع

طی چند روزی که خبر وجود پالم در برخی از محصولات لبنی پرچرب منتشر شد شاهد کاهش مصرف لبنیات حداقل بین اطرافیان‌مان بودیم، اما یادمان باشد سرانه مصرف لبنیات در کشور ما بسیار پایین است و بی‌اعتمادی‌هایی از این دست نباید باعث بدبینی مطلق خانواده‌ها شود. پس خیالتان از بابت سلامت لبنیات کم‌چرب راحت باشد! نمی‌خواهید که کودکتان را از رشد محروم کنید یا این‌که در آینده دچار کمبود کلسیم، پوکی استخوان و مشکلات ناشی از آن شوید.

جام جم آنلاین


این مطلب مفید بود ؟
1 از 52 از 53 از 54 از 55 از 5
loadingLoading...

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:




در صورت تمایل به این موضوع نظر دهید

  • لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با مطلب و مجله، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
  • لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
  • در غیر این صورت، «تصویر زندگی» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نام(لازم)

ایمیل(لازم)

در این رابطه بیشتر بخوانید
مطالب قبلی این بخش
  • 199972 خواص درمانی میوه بلوط

    با فواید و خواص میوه بلوط آشنا شوید   بلوط را همچون فندق از پوست سبز رنگ جدا و پوسته قهوه‌ای مایل به قرمز آن را شکسته و به صورت خام، تفت داده شده و …

    • herpes  - تبخال تناسلی تبخال تناسلی چیست؟

      بیماری مقاربتی تبخال تناسلی به سادگی منتقل می شود   بسیاری از مجامع بهداشتی روی بیماری های مقاربتی از قبیل ایدز و هپاتیت متمرکز می شوند، در حالی که تبخال تناسلی از بیماری های مقاربتی …

      • how-much-water-salemzi-524269 تاثیر نوشیدن آب بر سلامتی

         تاثیر نوشیدن آب بر سلامتی با نوشیدن آب لاغر بمانید آیا در تلاش هستید تا وزن کم کنید؟ نوشیدن آب سوخت و ساز بدن را افزایش داده و به شما کمک می کند که احساس …

        • پیشگیری از عفونت گوش در بزرگسالان و کودکان پیشگیری از عفونت گوش در بزرگسالان و کودکان

            پیشگیری از عفونت گوش در بزرگسالان و کودکان   عفونت گوش که با نام اوتیت هم شناخته می شود یک عفونت باکتریایی یا ویروسی است که روی گوش میانی ( ناحیه ی پر از …

          • حرکات ورزشی برای تقویت عضلات شکم و باسن بدون نیاز به وزنه روش های تقویت عضلات شکم و باسن

            ۴ حرکت برای تقویت عضلات شکم و باسن بدون نیاز به وزنه   اهمیت به تناسب اندام این روزها بخش اعظمی از جامعه را به خود اختصاص داده است. خیلی ها دوست دارند اندام متناسبی …

            • روش های طبیعی جلوگیری از خروپف جلوگیری از خروپف با روش های طبیعی

              راهکارهایی برای جلوگیری از خروپف   برای  جلوگیری از خروپف از خود درمانی با اسپری ها و قرص ها جدا خودداری کنید و مصرف آن ها را با پزشک بررسی کنید. بسیاری از داروهایی که در …

              • خواب اثرات مثبت خواب کافی بر بدن

                ۷ دلیل برای اینکه از امشب کم نخوابید در حالی که داشتن تنها یک شب خواب راحت، آرزوی بسیاری از مبتلایان به اینسومنیا (insomnia) و یا همان بی خوابی است، خیلی از ما به دلایل …

                • خواص شیره انگور خواص شیره انگور و فواید درمانی شیره انگور

                  خواص شیره انگور و فواید درمانی شیره انگور   خاصیت اصلی انواع شیره، انرژی زا بودن آن است و برای فصل زمستان که بدن به انرژی بیشتری برای گرم کردن خود احتیاج دارد، بهترین غذا …

                  • روش های درمان خانگی اسهال روش های درمان خانگی اسهال

                      ده راه برای درمان خانگی اسهال   اسهال بیماری آزار دهنده ای است، علاوه بر درد و التهاب، باعث دفع زیاد آب از بدن می شود. در این مطلب روش های ساده برای درمان …

                    • تکنیک های غلبه بر مشکلات, عبور از روزهای سخت, لحظه‌های دشوار, مواجه با لحظه‌های دشوار, مشکلات و دشواری‌ها, مشکلات و سختی‌ها, غلبه بر مشکلات تکنیک های ساده برای عبور از روزهای سخت

                      تکنیک های ساده برای عبور از روزهای سخت   تعداد زیادی راه‌حل و ترفند برای مواجه با لحظه‌های دشوار در زندگی وجود دارد اما متاسفانه در زمان سختی مفید و کمک‌کننده نیستند. تمام انسان‌ها در …

                      • بیماری هایی که باعث احساس خستگی می شوند بیماری هایی که باعث احساس خستگی می شوند

                          ١٠ دلیل پزشکی برای احساس خستگی   بیماریهای جدی ، خصوصا آن دسته از بیماریها که با درد همراه است، باعث خستگی بیمار می شود. برخی از بیماریهای ضعیفتر هم می توانند باعث خستگی …

                        • علل و درمان فشار خون بالا فشار خون بالا : علل، علائم، تشخیص و درمان

                            علل، علائم، تشخیص و درمان فشار خون بالا   عامل مهم در تعیین خطرناک بودن فشار خون بالا، سطح کلسترول خون شماست. کلسترول بالا حساسیت عروق را به فشار خون بالا افزایش می دهد …

                          • میوه های مؤثر در درمان عفونت ادراری

                            میوه های مفید برای درمان عفونت ادراری مجموعه: بیماری ها و راه درمان برای راحت شدن از عفونت ادراری، علاوه بر مصرف داروهای تجویزی پزشک می‌توانید میوه‌هایی که در این مطلب اشاره می‌شود را نیز …

                            • مهمترین علایم سرطان در مردان مهمترین علایم سرطان در مردان

                                 مهمترین علایم سرطان در مردان که نباید به آن بی توجه بود   برخی از علایم سرطان در مردان اختصاصی هستند. این علائم بخش‌های معین بدن را در برمی‌گیرند و ممکن است به طور …

بالا