دوشنبه , ۱۵ آذر , ۱۳۹۵
بیشتر ببینید

dairy_product

لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، دوغ، کشک و خامه گروهی از موادغذایی هستند که ارزش‌ غذایی زیادی دارند.

در هرم موادغذایی، لبنیات جایگاه ویژه‌ای دارند و تاکید می‌شود هر فرد با توجه به سن و جنس خود، روزانه بین ۲ تا ۴ واحد شیر یا سایر لبنیات مصرف کند. با دکتر سیدعلی کشاورز، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و مدیرگروه دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد خواص این گروه غذایی صحبت کرده‌ایم.

آقای دکتر! لبنیات چه خواصی دارند و چرا تاکید می‌شود که هر روز باید آنها را در برنامه‌غذایی گنجاند؟

لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، دوغ، کشک و خامه گروهی از موادغذایی هستند که ارزش‌غذایی زیادی دارند به‌ طوری که تقریبا تنها گروه از موادغذایی‌اند که با مصرف آنها قسمت اعظم نیازهای بدن برآورده می‌شود.

پروتئین لبنیات بسیار مرغوب و منحصربه فرد است، کلسیم مورد نیاز بدن را هم تامین و از بروز اختلالات و ضایعات استخوانی پیشگیری می‌کند و مصرف کافی آن در کودکان و نوجوانان نیز رشد قدی آنها را افزایش می‌دهد. لبنیات همچنین بهترین منبع انواع ویتامین‌ها از جمله ویتامین A و ویتامین‌های گروه B به‌ویژه B2 هستند.

 

مواد غذایی مختلفی که در این گروه قرار می‌گیرند، چه تفاوتی با هم دارند؟ مثلا شیر و ماست را از نظر ارزش غذایی با هم مقایسه کنید.

شیر و ماست از نظر ارزش تغذیه‌ای تفاوتی با هم ندارند. در حقیقت ماست، همان شیری است که قسمتی از قند آن تخمیر و به اسیدلاکتیک تبدیل شده است. میزان ترشی ماست به مقدار این تخمیر بستگی دارد به‌طوری که هر چقدر میزان بیشتری از قند ماست تخمیر شود، ماست ترش‌تر خواهد شد. از آنجا که شیر هنگام تبدیل شدن به ماست حرارت می‌بیند و آب آن تبخیر می‌شود، پس یک لیوان سرخالی ماست به اندازه یک لیوان شیر ارزش تغذیه‌ای دارد اما مقدار انرژی ماست کمی کمتر است. از سوی دیگر، کلسیم و عناصر معدنی نیز به دلیل اسیدلاکتیک موجود در ماست بهتر جذب می‌شوند.

 

شیر و پنیر چطور؟

در شیر ۲ گروه پروتئین وجود دارد؛ پروتئین‌های محلول در آب که حدود (۲۰ درصد پروتئین شیر گاو) و پروتئین‌های غیرمحلول در آب (حدود ۸۰ درصد پروتئین شیر گاو). وقتی شیر به پنیر تبدیل می‌شود، ۲۰ درصد پروتئین مرغوب محلول در آب وارد آب پنیر می‌شود و درواقع از بین می‌رود.

پس ارزش پروتئینی پنیر کمتر از شیر و ماست است اما از آنجا که فشرده می‌شود، معمولا کلسیم بیشتری دارد و به همین علت گفته می‌شود یک قوطی کبریت یا ۳۰ تا ۴۵ گرم پنیر به اندازه یک لیوان شیر دارای کلسیم است. در گذشته آب پنیر را دور می‌ریختند اما امروزه که معلوم شده بهترین کیفیت پروتئینی را دارد، آن را خشک می‌کنند و پروتئین‌هایی که در باشگاه‌های بدنسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد یا مکمل‌هایی که برای چاق و لاغری یا برای بیماران بدحال و بستری در آی‌سی‌یو تجویز می‌شود، از همین پروتئین تهیه می‌شود.

شیر ۲٫۵ درصد چربی حدود ۱۸۰-۱۷۰ کیلوکالری انرژی دارد اما پنیرها بسیار با هم متفاوتند و با توجه به میزان آبی که دارند، درصد انرژی و کلسیم و سایر مواد مغذی‌شان متفاوت است؛ مثلا یک قوطی‌کبریت پنیر سنتی با ۵۰-۴۰ گرم وزن، معادل یک لیوان شیر انرژی دارد.

شیر بهتر است یا ماست یا کشک؟

 

خامه چطور؟

چربی شیر به‌طور متوسط حدود ۳٫۵ درصد است؛ شیرهای معمولی حدود ۲٫۵ و شیرهای کم‌چرب ۱٫۵ یا کمتر از ۰٫۵ درصد. خامه حدود ۲۰ درصد چربی دارد. با توجه به اینکه با مصرف هر گرم چربی ۹ کیلوکالری انرژی به بدن می‌رسد، پس ۱۰۰ گرم خامه یعنی ۲۰ گرم چربی و حدود ۱۸۰ کیلوکالری انرژی. این انرژی فقط به چربی خامه‌ مربوط می‌شود و باید انرژی قند و پروتئین موجود در خامه را هم در نظر بگیریم.

 

و کشک؟

کشک برعکس خامه است یعنی چربی پایین و پروتئین بالایی دارد. در روش‌های صنعتی- سنتی چربی شیر کاملا گرفته می‌شود و سایر مواد باقیمانده حرارت می‌بینند تا خشک شوند. کشک منبع خوب پروتئین است. کشک خشک حدود ۷۰ درصد پروتئین مرغوب دارد و کشک تازه برحسب مقدار آب دارای پروتئین کمتری است.

 

روی برخی از شیرها نوشته شده «ماندگاری طولانی بدون مواد نگهدارنده»، این موضوع حقیقت دارد یا شعاری تبلیغاتی است؟

لبنیات به ۲ صورت پاستوریزه و استریلیزه در بازار وجود دارند. شیر به ۲ روش پاستوریزه می‌شود؛ در یک روش طی ۳۰ دقیقه به شیر ۶۰ درجه حرارت می‌دهند و در روش دوم ۸۰-۷۵ درجه حرارت طی ۳۰-۱۵ ثانیه به آن داده می‌شود و سپس شوک حرارتی می‌بیند. در پاستوریزاسیون، میکروب‌ها از بین می‌روند اما هاگ‌ها یا اسپورهای باکتری‌ها و میکروب‌ها باقی می‌مانند. درنتیجه لازم است حداکثر برای ۳ تا ۴ روز شیر پاستوریزه را در یخچال نگهداری کرد؛ یعنی ماندن بیش از این مدت باعث فساد شیر می‌شود.

در شیرهای پاستوریزه چون حرارت خیلی بالا نمی‌رود، تخریب مواد مغذی ناچیز است. در شیر پاستوریزه حدود ۲۰ درصد از ویتامین B1 و ۵۰ درصد ویتامین C تخریب می‌شود و بقیه ویتامین‌ها آسیب نمی‌بینند اما در شیر استریل، حرارت بالای ۱۳۰ درجه است. در این حرارت علاوه بر میکروب‌های بیماری‌زا، تمام هاگ‌ها و اسپورها از بین می‌روند.

این شیر وقتی بسته‌بندی می‌شود، به نگهدارنده نیاز ندارد و لازم نیست تا زمانی که در آن باز نشده، در یخچال نگهداری شود اما وقتی در آن باز شد، حداکثر تا ۷۲ ساعت می‌توان آن را در یخچال نگه داشت. در شیرهای استریل، ۵۰ درصد ویتامین B1 و ۸۰-۷۰ درصد ویتامین C تخریب شده است. البته آسیبی که از نظر این ۲ ویتامین می‌بیند، مهم نیست زیرا شیر منبع مهم این ۲ ویتامین محسوب نمی‌شود!

 

آقای دکتر! هر گروه سنی- جنسی به چند واحد لبنیات در روز نیاز دارند؟

یک کودک بعد از اینکه از شیر گرفته می‌شود، حداقل به ۳ واحد لبنیات در روز نیاز دارد. افراد بالغ نیز باید ۳ واحد لبنیات در طول روز مصرف کنند. در دوران بارداری زنان در ۳ ماهه دوم ۴ واحد و در ۳ ماهه سوم ۵ واحد و درصورتی که دوقلو باردار باشند به ۶ تا ۷ واحد لبنیات نیاز دارند. در دوران شیردهی حداقل ۵ تا ۶ واحد لبنیات باید مصرف شود و افراد سالمند نیز حداقل باید ۳ واحد از این گروه مصرف کنند. البته هر واحد لبنیات نیز برابر است با یک لیوان شیر یا یک لیوان ماست سرخالی یا یک قوطی کبریت پنیر.



این مطلب مفید بود ؟
1 از 52 از 53 از 54 از 55 از 5
loadingLoading...

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:




در صورت تمایل به این موضوع نظر دهید

  • لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با مطلب و مجله، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
  • لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
  • در غیر این صورت، «تصویر زندگی» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نام(لازم)

ایمیل(لازم)

در این رابطه بیشتر بخوانید
مطالب قبلی این بخش
  • تمرینات آموزشی شنا تمرینات آموزشی شنا

    تمرینات آموزشی شنا   ۱- کارآموز شناگر همانند شکل زیر روی لبه  استخربه قراری که هر دو دست به عقب تکیه داده شده می نشیند. در این حالت ساق هر دو پا آویزان در داخل …

    • روش های لاغری بدون رژیم - تناسب اندام  - کاهش وزن - لاغر شدن راهکارهای لاغر شدن بدون رژیم

      ۲۴ روش کاهش وزن و لاغر شدن بدون رژیم!   مدت زمان صرف غذا را افزایش دهید زمان سنج را بر روی بیست دقیقه تنظیم کنید و خود را وادار کنید به آهستگی غذا بخورید. …

      • کوچک کردن شکم ,موثرترین حرکات برای کوچک کردن شکم, حرکات ,تمرینات کوچک کردن شکم ,حرکات ورزشی, تمرینات ورزشی موثرترین حرکات برای کوچک کردن شکم

        ۳ حرکت جادویی برای کوچک کردن شکم   کوچک کردن شکم تنها با رژیم غذایی امکان پذیر نیست. در کنار داشتن یک رژیم غذایی مناسب و متعادل باید چند حرکت ورزشی را روزانه انجام دهید …

        • همجنس بازی در خوابگاه های دختران,هم جنس بازی,برهنه شدن دختران در محوطه همجنس بازی در خوابگاه های دختران

          همجنس بازی در خوابگاه های دختران همجنس بازی در خوابگاه های دختران,هم جنس بازی,برهنه شدن دختران در محوطه,ابتذل‌های اخلاقی,دانلود فیلم‌های غیراخلاقی و عکس‌های مبتذل,همجنسگرایی در دختران افزایش همجنس بازی در دختران دانشجو،در برخی از خوابگاه‌های …

          • sabz حفظ سلامتی با خوراکی های سبز

             مزایای خوراکی های سبز   سبز رنگ شادی و نشاط است. وقتی میوه و سبزیجات سبز رنگ را به آشپزخانه می‌آورید علاوه بر خوشحالی بیشتر، به سلامت بدن‌تان کمک می‌کنید. گروهی از میوه‌ها و سبزیجات …

            • بهداشت ناحیه تناسلی مردان , بهداشت جنسی مردان بهداشت ناحیه تناسلی مردان

              نکاتی مهم در ارتباط با بهداشت ناحیه تناسلی مردان   آلت تناسلی قسمتی از بدن است که آقایان معمولاً حساسیت بیشتری برای محافظت از آن به خرج می دهند. به همین علت، این عضو از …

              • سوء استفاده نه گفتن چه کنیم تا از ما سوء استفاده نشود

                شما هستید که به مردم می آموزید چگونه با شما رفتار کنند   مردم چگونه با شما رفتار می کنند؟ آیا مدام مورد سوء استفاده قرار می گیرید؟ آیا حس می کنید به عنوان فردی …

                • آموزش,خارجی,معروف,جانوران,کامپیوتر,ورزش,کودکان,کودک,بچه,وسایل,شکار,زن,مرد,زنان,مردان,صورت,تغذیه,درمان,دانستنی,بازی,جدید,میوه,مذهبی,تاریخ,شیشه,حادثه,ترک,شدند,بهتر,زندگی دانستنی های کامل درباره ورزش مفرح شنا

                  دانستنی های کامل درباره ورزش مفرح شنا   شِنا نوعی مهارت یا ورزش شناور بودن و حرکت، داخل آب است. در حقیقت شنا کردن به معنی حرکت انسان، حیوانات و یا هر مخلوقی بدون هر …

                  • تشخیص سرطان بيضه , درمان سرطان بيضه سرطان بیضه و تشخیص و درمان آن

                      سرطان بیضه شایعترین بدخیمی مردان ۲۵ تا ۳۵ ساله می باشد. این سرطان به طور کلی یک درصد انواع سرطان های آقایان را تشکیل می دهد، لذا بسیاری از افراد غیر پزشک با آن …

                    • تکنیک های غلبه بر مشکلات, عبور از روزهای سخت, لحظه‌های دشوار, مواجه با لحظه‌های دشوار, مشکلات و دشواری‌ها, مشکلات و سختی‌ها, غلبه بر مشکلات تکنیک های ساده برای عبور از روزهای سخت

                      تکنیک های ساده برای عبور از روزهای سخت   تعداد زیادی راه‌حل و ترفند برای مواجه با لحظه‌های دشوار در زندگی وجود دارد اما متاسفانه در زمان سختی مفید و کمک‌کننده نیستند. تمام انسان‌ها در …

                      • خواص درمانی آلبالو,فواید آلبالو, خواص آلبالو خواص آلبالو / مضرات آلبالو / اثرات درمانی آلبالو

                        خواص آلبالو و فواید بی نظیر درمانی آن  از خواص آلبالو رفع تشنگی, طراوت و زیبایی پوست, اشتها آور, آرامش اعصاب ,ملین ,ضد فشار خون, رفع چربی شکم ,درمان خارش پوست, ضد سنگ کلیه, ضد سرطان، رفع …

                        • سوزش ادرار در زنان

                          مجموعه: بهداشت بانوان سوزش ادرار در زنان یکی از مشکلات ادراری شایع در خانم ها سوزش ادراری است. سوزش ادرار به خودی خود بیماری خاصی تلقی نمی شود، بلکه فقط یک علامت است و می …

                          • timthumb.php خوراکی های مفید برای سلامت مو

                              خوراکی های مفید برای سلامت مو   به گفته پزشکان، بهبود سلامت موها همچون دیگر اعضا و بافت‌های بدن به داشتن یک رژیم غذایی متعادل بستگی دارد. به گزارش ایسنا، «سیبل فیشمن» از متخصصان …

                            • ورزش برای درمان آرتروز زانو, ورزش, درمان ,زانو, آرتروز زانو ,درمان, آرتروز زانو ,تمرینات ورزشی زانو,کاهش درد آرتروز زانو,ورزش درمانی,حرکات ورزشی ورزش برای درمان آرتروز زانو ۲

                              درمان آرتروز زانو با ورزش + تصاویر ورزش برای درمان آرتروز زانو – بخش اول   ورزش درمانی آرتروز زانو + تصاویر ورزش تأثیر بسزایی روی بهبود آرتروز زانو دارد، این تمرینات را می توانید …

بالا