جمعه , ۱۹ آذر , ۱۳۹۵

 قاووت

آشنایی با مواد تشکیل دهنده و خواص درمانی قاووت 

 

قاووت ، که در لهجه کرمانی به آن قُووِتو و در بعضی از لهجه ها قُویت و یا قُبیت هم می‌گویند، از سوغاتی‌های سیرجان، بم و کرمان است که قدمتی طولانی دارد. این پودر خوراکی که در واقع باید آن را نوعی شیرینی به حساب آورد در انواع مختلفی تولید می‌شود و طعم‌های متفاوتی دارد. یک نوع آن ترکیب نخود، نارگیل و شکر است، نوع دیگر به جای نخود از پسته استفاده می‌شود. اما معروفترین و کاملترین نوع قووتوی کرمان قهوه‌ای رنگ است و معمولاً شامل قهوه، شکر، تخم خرفه، خشخاش، جو، بذر کتان، گشنیز،، روپاس، سیاه‌دانه، جدوا، هل باد، هل رسمی، موردانه، کنجد، تخم کاهو می‌باشد.ب رخی از این مواد را برشته کرده و سپس آنها را مخلوط و آسیاب می‌کنند.

 

ترکیبات

قاووت در انواع مختلفی (با توجه به نوع ترکیبات) تولید شده و طعم‌های متفاوتی دارد.

معروف‌ترین و کامل‌ترین نوع قاووت کرمان، قهوه‌ای رنگ است که مواد تشکیل دهنده آن شامل تخم آفتابگردان، بذر جو، تخم خرفه، بذر کاهو، بذر کنف یا شاهدانه، بذر کتان، مورد دانه، سیاه دانه، تخم گشنیز، دانه خشخاش، کنجد، هل باد، هل رسمی، فلفل سیاه، قهوه و شکر می‌باشد.

از دیگر اجزایی که در ترکیبات قاووت ممکن است استفاده شود، عبارتند از گندم، دارچین، تخم خربزه، زنجبیل، مغز پسته، نخودچی و میخک درختی.

 

 قاووت

 

خواص مواد تشکیل دهنده قاووت:

* تخم خرفه: دارای طبیعت سرد، مدر و ضد کرم کدو

* تخم گشنیز: طبیعت سرد و هضم کننده غذا، نیرو دهنده، ضد تشنج، ضد صرع و ضد کرم

* بذر کتان: طبیعت گرم، افزایش دهنده ادرار و رفع کننده یبوست

* بذر جو: طبیعت سرد، درمان بیماری‌های قلبی، یبوست و دیگر اختلالات هاضمه و کاهش دهنده کلسترول

* بذر کاهو: طبیعت سرد، شیرزا، ضد درد، مدر، التیام دهنده زخم و بواسیر، رفع کننده ناراحتی‌های کبد و خواب آور

* هل: طبیعت کمی گرم و خشک، تقویت کننده معده، مفید برای درمان تهوع، نفخ، سنگ کلیه و کیسه صفرا و به طور کلی مقوی

* سیاه دانه: طبیعت خیلی گرم، بادشکن، ملین و دافع سموم

* تخم آفتابگردان: مدر و به علت دارا بودن ویتامین A مفید برای قوه بینایی

* کنجد: طبیعت گرم، نرم کننده صدا و روده، رفع کننده خشونت حلق و غنی از ید

* مورد دانه: طبیعت معتدل، تقویت کننده و مقوی معده و مفید برای درمان خونروی از اعضاء، مفید در درمان روماتیسم، اسهال و بیماری‌های مجاری تنفسی

* بذر کنف: طبیعت گرم و خشک، نیرو بخش، ملین، مدر، ضد انگل و تسکین دهنده اعصاب

* فلفل سیاه: طبیعت خیلی گرم و خشک، مقوی معده و محرک اشتها و ضد مسمومیت

* قهوه: طبیعت سرد و خشک، نیرو بخش و تقویت‌کننده و موثر در درمان بیماری‌های ریوی، حصبه و…

* دانه خشخاش: طبیعت سرد، خواب آور، مخدر، افزایش دهنده وزن، تقویت کننده حواس و مفید برای کلیه، کبد و درمان اسهال

از دیگر اجزایی که در ترکیبات قاووت ممکن است استفاده شود، عبارتند از گندم، دارچین، تخم خربزه، زنجبیل، مغز پسته، نخودچی و میخک درختی

 

ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی

بو و مزه: قاووت باید فاقد بو و مزه غیرطبیعی باشد. بو و مزه ناخوشایند ممکن است به دلایل گوناگون در قاووت به وجود آید. مانند مزه تلخی و تندی بیش از حد، بوی تندی ناشی از اکسید شدن چربی‌ها، مزه و بوی سوختگی و یا بو و مزه حاصل از شرایط محیطی مثل بوی نفت و خاک و…

اندازه ذرات: تمامی ذرات باید از الک ۳۵ مش عبور کند (اندازه ذرات کوچک‌تر از ۴۵ میکرون باشد).

مواد خارجی: قاووت باید فاقد شن، سنگ ریزه، خاشاک، چوب، اشیای فلزی، لاشه و قطعات بدن حشرات، فضولات، موی بدن جوندگان و … باشد.

چربی: میزان چربی حداقل ۳ درصد وزنی باشد.

پراکسید چربی استخراجی: حداکثر ۵ میلی‌اکی والان بر کیلوگرم باشد.

خاکستر غیر محلول در اسید: حداکثر ۲/۰ درصد وزنی باشد.

 

قاووت

 

بسته‌بندی

* جنس بسته‌بندی قاووت باید طوری باشد که برای مواد غذایی مناسب و بر روی محتویات خود بی‌اثر باشد و آن را از رطوبت و کاهش مواد فرار (اسانس) حفظ نماید.

* بسته‌ها باید دارای شکل و وزن یکسان باشند.

* وسایل و مواد بسته‌بندی باید نو، سالم، تمیز، خشک و بدون هرگونه بو باشند.

* در موقع بسته‌بندی باید تا حد امکان هوای داخل بسته‌بندی خارج گردد.

* بسته‌بندی باید غیر قابل نفوذ نسبت به اکسیژن و رطوبت باشد.

 

خواص دارویی و درمانی قاووت

قووتو معمولاً طبعی گرم دارد و برای موارد زیر موثر است:

• رفع خستگی برای کسانی که فعالیت جسمی و ذهنی زیاد دارند

• افزایش مقاومت زنان در زمان بارداری و مؤثر در رشد جنین

• مؤثر در درمان پادرد، استخواندرد ، کمر درد، سر درد

•  موثر در کاهش درد برای زنان در زمان قاعدگی
• کاهش ضعف و ناتوانی در افراد کهنسال
• مؤثر در رشد ذهنی و جسمی کودکان
• افزایش توان جسمی ورزشکاران
• افزایش قدرت و توان مردانگی
• افزایش شیر در زنان شیرده
•رفع بی‌خوابی و سرگیجه

• تقویت چشم و اعصاب

• جلوگیری از ریزش مو و ابرو

• تقویت حافظه

• رفع درد دندان

• تقویت حافظه

• ضد باکتری

• مسهل

 

راهنمای خرید :

بر روی هر بسته قاووت باید موارد زیر با خط خوانا و پاک نشدنی به زبان فارسی چاپ شود:

* نام و نوع محصول

* نام و نشانی تولیدکننده و یا علامت تجارتی

* نام مواد اولیه تشکیل دهنده

* شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت

* شماره سری ساخت

* تاریخ تولید و انقضاء قابلیت مصرف (روز، ماه و سال)

* مزه تلخ و تند یا بوی نا از نشانه‌های انقضای مصرف محصول است.

* بسته بندی این فرآورده باید بهداشتی و تاریخ مصرف و مجوز بهداشت روی آن درج شده باشد.

 

 

قاووت

 

ویژگی‌های میکروبی

ویژگی‌های میکروبیولوژیکی قاووت به شرح جدول زیر می‌باشد:

نوع میکروارگانیسم حداکثر مجاز در یک گرم

شمارش باکتری‌های مزوفیل ۱۰۵

باسیلوس سرئوس ۱۰۳

کپک ۱۰۳

کلی فرم ۱۰

اشرشیاکلی منفی

 

طریقه مصرف

معمولا روزانه چند قاشق از قووتو را مصرف می‌کنند برخی نیز آن را در آب جوش می‌ریزند و استفاده می‌کنند. گرچه می‌توان آن را با شیر یا چایی نیز مصرف کرد.

دو قاشق سوپ خوری قاووت را با شیر یا آبجوش حل کنید به جای چای میل کنید. البته قاووت را به تنهایی و بدون افزودنی نیز میتوان مصرف کرد.

 

قاووت، بهترین میان‌وعده

به دلیل آن‌که قاووت ازدانه‌های روغنی و گیاهان دارویی تهیه می‌شود، سرشار از اسیدچرب امگا ۳ و ۶، آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی، ویتامین‌های B،D،E و املاح معدنی آهن، کلسیم، فسفر و روی و طبیعت آن گرم و آرام‌بخش است و بیشتراز آن به عنوان یک میان‌وعده تنقلی پر انرژی استفاده می‌شود. این فرآورده به رفع کم‌خوابی و سرگیجه کمک می‌کند. شادی‌آور و تقویت‌کننده اعصاب و قوای جسمانی است و برای رفع خستگی موثر است. از ریزش مو و ابرو جلوگیری می‌کند و برای تقویت حافظه و رشد جنین نافع است.

 

گردآوری : مجله تصویر زندگی

منابع :

ماهنامه دنیای تغذیه – شماره ۱۱۴

ویکی پدیا فارسی

ام اس سنتر



این مطلب مفید بود ؟
1 از 52 از 53 از 54 از 55 از 5
loadingLoading...

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:




در صورت تمایل به این موضوع نظر دهید

  • لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با مطلب و مجله، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
  • لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
  • در غیر این صورت، «تصویر زندگی» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نام(لازم)

ایمیل(لازم)

در این رابطه بیشتر بخوانید
  • قاووت کرمان , خواص قاووت طرز تهیه قاووت کرمان بهترین میان وعده

    قاووت کرمان میان وعده ای سالم و مقوی قاووت کرمان معجونی مقوی است که به دلیل وجود دانه های روغنی و گیاهان دارویی مفید ، سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ و ۶ ، آنتی‌اکسیدان‌های …

  • درمان بی خوابی با قاووت خشخاش درمان بی خوابی با قاووت خشخاش

    خوابی آرام با خوردن قاووت خشخاش قاووت خشخاش خواص درمانی زیادی دارد که از مهمترین آنها می توان به خاصیت آرامبخشی ، خواب آوری ، رفع خستگی و بی حالی و تقویت قوای جنسی اشاره کرد.   دانه خشخاش : …

  • قاووت قهوه و خواص بی نظیر آن قاووت قهوه و خواص بی نظیر آن

    خواص درمانی قاووت قهوه و طرز تهیه آن  قاووت قهوه ترکیبی است سرشار از خاصیت که موجب تقویت حافظه و افزایش حس بینایی، درمان بیماری عصبی، حاوی املاح مفید (کلسیم ، فسفر ، آهن و …) …

  • قاووت چهل گیاه , قاووت کرمانی طرز تهیه قاووت چهل گیاه + خواص آن

      قاووت چهل گیاه ، پرخاصیت ترین قاووت   قاووت چهل گیاه کامل ترین و بهترین نوع قاووت است. این قاوت اصلی ترین و سنتی ترین قاووت کرمانی است که خواص فراوانی دارد. در این مطلب …

مطالب قبلی این بخش
  • خواص گیاه تاج خروس فواید گیاه تاج خروس

      خواص گیاه تاج خروس   گیاه تاج خروس عضو خانواده گیاهان گل‌دار تاج‌خروسیان است که شامل چغندر، اسفناج و کینوا می‌شود. وجه مشخصه این خانواده سرعت‌بالای رشد و طبیعت رقابتی آن‌ها است.   فواید …

    • تشخیص عسل طبیعی,خواص درمانی عسل طبیعی, عسل طبیعی خواص شگفت انگیز عسل طبیعی و انواع عسل

      روش تشخیص عسل طبیعی و خواص آن عسل طبیعی  ، علاوه بر شیرینی خاص، دارای مزه و طعم ویژه ای است که فقط در عسل وجود دارد و عسل های مصنوعی فاقد این نوع مزه می باشند. عسل …

      • اسطو خدوس, خواص اسطو خدوس, خاصیت اسطو خدوس, خواص درمانی اسطو خدوس, خاصیت درمانی اسطو خدوس, گیاه اسطو خدوس, خواص گیاه اسطو خدوس اسطو خدوس و خواص آن

        اسطو خدوس و خواص آن   (اسطوخدوس) گیاهی است از تیره‌ی نعناع و نام‌های دیگر آن (لاواند) ، (خراما) ، (خزامی) ، (آلاله) و (آلاله تلخ) است . اسطوخدوس گیاهی است از تیره‌ی نعناع که به شکل بوته‌ای …

        • فواید و مضرات حجامت حجامت چیست ؟ قبل از حجامت لازم است بدانید که ….

          درباره حجامت چه می دانید؟   حجامت چیست ؟ حجامت اصطلاحا به روشی ازخونگیری اطلاق می شود که جهت درمان بعضی ازبیماریها بکار می رود ودارای سابقه تاریخی هفت هزارساله می باشد. حجامت به عنوان …

          • خواص درمانی توت فرنگی - فواید - مضرات فواید و خواص درمانی توت فرنگی

             فواید و خواص درمانی توت فرنگی   توت فرنگی، که به عنوان ملکه میوه ها در آسیا شناخته می شود، میوه ای سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی است. فواید و خواص درمانی توت …

            • سیاه دانه, خواص سیاه دانه, خواص درمانی سیاه دانه,درمان سرماخوردگی, خواص درمانی,سیاهدانه خواص درمانی سیاه دانه

              فواید دارویی سیاه دانه برای بیماری های گوارشی   سیاه دانه حاوی فسفر، آهن، فسفات، کربوهیدرات و غیره است و یک ماده ی آنتی‌بیوتیک محسوب می‌شود که باعث نابودی ویروس‌ها، میکروب‌ها و باکتری‌ها می‌شود. کاروتن …

              • خواص شیره انگور خواص شیره انگور و فواید درمانی شیره انگور

                خواص شیره انگور و فواید درمانی شیره انگور   خاصیت اصلی انواع شیره، انرژی زا بودن آن است و برای فصل زمستان که بدن به انرژی بیشتری برای گرم کردن خود احتیاج دارد، بهترین غذا …

                • قاووت کرمان , خواص قاووت طرز تهیه قاووت کرمان بهترین میان وعده

                  قاووت کرمان میان وعده ای سالم و مقوی قاووت کرمان معجونی مقوی است که به دلیل وجود دانه های روغنی و گیاهان دارویی مفید ، سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ و ۶ ، آنتی‌اکسیدان‌های …

                  • خواص ریواس و روش های مصرف آن خواص ریواس و روش های مصرف آن

                    مضرات و خواص ریواس این سبزی صورتی پرخاصیت!   ریواس یکی از گیاهان اصیل و با قدمت ایرانی به حساب می‌آید. ظاهر آن شبیه به کرفس اما صورتی رنگ و طعم آن ترش و شیرین …

                    • مارچوبه مارچوبه و خواص درمانی آن

                        کلیات گیاه شناسی مارچوبه گیاهی است علفی و چند ساله که ارتفاع آن تا چند متر می رسد و دارای شاخه های نسبتا چوبی و صاف می باشد . مارچوبه بصورت وحشی در اکثر …

                      • indigestion ,درد معده, ناراحتی معده درمان‌های سنتی برای ناراحتی های معده

                        ابن‌ سینا به داد معده‌ ام برس! نگاهی به آدم‌های اطراف‌تان بیندازید؛ بعید است یکی دو نفر که از مشکلات و ناراحتی های معده شکایت می‌کنند را در میان آنها نبینید. سوزش، درد یا مشکلات …

                        • عرق کاسنی خواص دارویی عرق کاسنی

                          فواید عرق کاسنی و تاثیرات آن بر بدن از جمله خواص دارویی عرق کاسنی تصفیه خون و شستشوی کبد است.   کاسنی یکی از گیاهان دارویی موثر است که در انواع مختلف در طبیعت وجود …

                          • بنفشه معطر, خواص بنفشه معطر, خاصیت بنفشه معطر, خواص دارویی بنفشه معطر, خواص درمانی بنفشه معطر بنفشه معطر, داروهای گیاهی, گیاهان داوریی خواص دارویی گل بنفشه معطر

                              بررسی کلی گیاه دارویی بنفشه معطر و آشنایی با خواص دارویی و ترکیبات شیمیایی و نحوه مصرف و…..   نام های فارسی: بنفشه معطر، بنفشه نام علمی: viola odorata نام عمومی: sweet violet نام …

                            • روغن اسطوخودوس , روغن لاوندر روغن اسطوخودوس یا لاوندر و خواص باورنکردنی آن

                              خواص درمانی روغن اسطوخودوس یا روغن لاوندر روغن اسطوخودوس که از روغن های طبیعی است برای تسکین دادن درد، رفع ناراحتی های پوستی و…مصرف می شود. توجه داشته باشید روغن های طبیعی را نباید مستقیم روی …

بالا