دوشنبه , ۲ اسفند , ۱۳۹۵

روزه گرفتن کودکان - روزه داری بچه ها

اصول روزه گرفتن کودکان

در ماه رمضان، سوال‌هایی هم درباره روزه گرفتن کودکان ، در ذهن پدرها و مادرها شکل می‌گیرد و دوست دارند بیش‌تر و بیش‌تر درباره اصول روزه‌داری کودکان بدانند.
ربنا… ربنا… شوق رسیدن به اذان موذن‌زاده، مناجات ربنا، عطر جانماز مادر، دعای سحر با صدای پدر، نشستن سر سفره‌های افطار، نان و پنیر و سبزی، عطر دارچین روی حلیم داغ، کاسه‌های خوش نقش‌ونگار آش نذری و…، خاطره خوشی است که دوست داریم در ذهن فرزندان‌مان هم ماندگار شود. در ماه رمضان، سوال‌هایی هم درباره روزه‌داری کودکان، در ذهن پدرها و مادرها شکل می‌گیرد و دوست دارند بیش‌تر و بیش‌تر درباره اصول روزه‌داری کودکان بدانند.
 
سحری یادتان نرود

بچه‌ها، در دوره رشد به‌سرمی‌برند. بنابراین باید برنامه غذایی‌شان را در ماه مبارک رمضان، جوری تنظیم کنید که همه مواد مغذی مورد نیاز بدن‌شان تامین شود و به همین خاطر، سحری که برای کودکان تهیه می‌کنید، باید شامل یک وعده غذای کامل باشد، ویژگی‌های یک وعده ناهار را داشته باشد و به هیچ عنوان حذف نشود.
 
برای داشتن یک سحری کامل

۱) سعی کنید همه گروه‌های غذایی از جمله لبنیات، گوشت، میوه‌ها و سبزیجات، نان و غلات، سر سفره‌تان باشد.

۲) سرخ‌کردنی‌ها، غذاهای سنگینی مثل آش و آب‌گوشت و غذاهای آماده مثل سوسیس و کالباس، انتخاب خوبی برای کودکان نیستند. به‌جای آن‌ها بهتر است از خورش‌های کم‌چرب و غذاهای آب‌پز یا بخارپز استفاده کنید.

۳) مصرف قندهای پیچیده، نان‌های سبوس‌دار و حبوبات، در وعده سحر، باعث می‌شود بچه‌ها در طول روز، کم‌تر گرسنه شوند و راحت‌تر بتوانند روزه‌داری را تحمل کنند.

۴) آب، شیر و سایر مایعات باید در حد اعتدال مصرف شود؛ چون اگر بچه‌ها، کم‌تر از حد معمول، آب یا مایعات بخورند، در طول روز، با مشکل کم‌آبی مواجه شده و به ارگان‌های مختلف بدن‌شان از جمله کلیه‌ها، فشار وارد می‌شود. نوشیدن آب یا چای فراوان هم باعث اختلال در هضم غذا می‌شود.

۵) میوه‌ها معمولا در وعده سحر، نادیده گرفته می‌شوند؛ در حالی که می‌توانند در پیشگیری از یبوست، به‌ویژه در کودکان، موثر باشند. بنابراین خوردن یکی، دو واحد میوه، بعد از سحری، توصیه می‌شود.
 
سر سفره افطار

در فاصله زیاد بین سحر و افطار، قند خون اُفت می‌کند و در نتیجه، اشتها یا ولع بچه‌ها هم برای خوردن غذا، بیش‌تر می‌شود. بنابراین خوب است که سر سفره‌های افطاری، مواد قندی که سریع جذب می‌شوند، مثل خرما و عسل باشد. نه‌فقط کودکان که بزرگ‌ترها هم بهتر است روزه‌شان را با یک مایع ولرم مثل شیر باز کنند و آن را با کمی قند ساده و طبیعی و نه زولبیا و بامیه تکمیل کنند؛ چون این شیرینی‌ها، فقط باعث سیری کاذب می‌شوند و نمی‌گذارند مواد مغذی کافی، به بدن کودک برسد.
 
برای داشتن یک افطاری سالم

۱) افطاری بچه‌ها، از نظر کیفیت غذایی، باید مثل وعده صبحانه، سبک اما پرکالری باشد و زود هضم شود.

۲) حواس‌تان باشد بچه‌ها، خیلی پرخوری نکنند؛ چون پس از چندین ساعت ناشتایی، ورود حجم زیادی غذا به معده، باعث تحریک اعصاب ژاراسمژاتیک و بی‌حالی شدید بعد از افطار می‌شود.

۳) فراموش نکنید افطار، زمان خوردن تنقلات نیست؛ چون این خوراکی‌ها، دیرهضم هستند و باعث پر شدن معده و در نتیجه، بی‌اشتهایی بچه‌ها می‌شوند.
 
و اما شام

بهتر است وعده شام و افطار کودک، دو وعده مجزا و با رعایت فاصله زمانی نیم تا یک ساعته باشد؛ البته به شرطی که افطاری که نوش جان کرده، مختصر و سبک بوده باشد. در کل، شام بچه‌های روزه‌دار باید پرانرژی باشد تا بدن‌شان دچار کمبود نشود.
 
برای داشتن یک شام سبک

۱) از انواع گوشت‌های سفید مانند ماهی و بوقلمون یا گوشت‌های قرمز کم‌چرب که آسان هضم می‌شوند، استفاده کنید.

۲) در کنار شام کودک، حتما سبزی، سالاد و دوغ یا ماست را بگنجانید تا ویتامین‌ها و مواد معدنی کافی به بدنش برسد.

۳) در فاصله افطار تا سحر، دادن آب و مایعات کافی به کودکان را فراموش نکنید. چای کم‌رنگ، آب‌میوه تازه کم‌شکر یا بدون شکر، دوغ رقیق و کم‌نمک و شیر، انتخاب‌های مناسبی برای تامین مایعات مورد نیاز بدن هستند.
 
پیشنهاد سحری :

نخودپلو

شاید اسم این غذا، تا به حال، به گوش شما نخورده باشد، اما نخودپلو، یکی از غذاهای سنتی ایرانی است که مثل لوبیاپلو، می‌تواند حسابی دل بچه‌ها را ببرد و یک سحری کامل برای روزه‌داران کوچک امسال باشد؛ البته به شرطی که پیشنهادهای ما را هم موقع پختن این غذا، در نظر بگیرید. اول، سعی کنید گوشت قرمزتان، از نوع کم‌چرب باشد و آن را با مقدار کمی روغن گیاهی مثل ذرت یا سویا تفت دهید.

لازم نیست پلوتان، خیلی هم پرگوشت باشد. اگر کم‌تر گوشت بریزید و نخودفرنگی را بیش‌تر کنید، فیبر غذایتان بیش‌تر هم می‌شود. هم‌چنین به‌جای رب که خیلی هم پرنمک است و باعث تشنگی می‌شود، پوره گوجه‌فرنگی تازه به غذایتان اضافه کنید و آن را با کمی ماست و خیار و زیره یا سالاد، برای بچه‌ها سرو کنید.
 
پیشنهاد افطاری :

سوپ گشنیز

یک کاسه سوپ گرم که با سبزی‌های تازه پخته شده و عطرش، یکی، دو ساعتی، همه خانه را پر کرده، حتی بدقلق‌ترین و بدغذاترین بچه‌ها را هم سرحال می‌آورد. برای درست کردن این سوپ، به نصف سینه مرغ، نصف فنجان برنج، کمی هویج و پیاز و یک لیوان گشنیز ساتوری‌شده احتیاج دارید و هرچه آب سوپ‌تان بیش‌تر باشد، بهتر است. برای چاشنی هم می‌توانید از آب لیموترش یا نارنج استفاده کنید.
 
پیشنهاد شام :

ساندویچ ماهی

همان‌طور که گفتیم، وعده شام بچه‌ها در ماه رمضان، باید سبک اما مغذی باشد. بنابراین ماهی، به‌خصوص اگر امگا ۳ داشته باشد، یکی از بهترین انتخاب‌هاست. برای درست کردن این ساندویچ، ماهی را با سیر و زیره یا ادویه مخصوص ماهی، مزده‌دار کنید، ولی آبلیمو نزنید تا سفت نشود. بعد، آن را به روش دل‌خواه‌تان بپزید؛ البته روش پیشنهادی ما، بخارپز کردن یا کباب کردن ماهی است. ماهی پخته شده را در نان مخصوص بگذارید و با کاهو، گوجه‌فرنگی و کمی خیارشور تزیین کنید.

 

مجله شهرزاد



این مطلب مفید بود ؟
1 از 52 از 53 از 54 از 55 از 5
Loading...

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:




در صورت تمایل به این موضوع نظر دهید

  • لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با مطلب و مجله، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
  • لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
  • در غیر این صورت، «تصویر زندگی» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نام(لازم)

ایمیل(لازم)

در این رابطه بیشتر بخوانید
  • تاثیر روزه داری بر بعضی بیماری‌ها

    اثرات مثبت و منفی روزه داری در بیماران خط قرمز در تغذیه دوران روزه داری   روزه‌ داری می‌تواند به تغذیه مناسب کمک شایانی کند. بدن انسان برای حفظ سلامتی خود همواره مقداری چربی به …

  • علل سردرد در ماه رمضان

    علت سردرد روزه‌داران چیست؟ علل شایع سردرد در ماه رمضان   سردرد در ماه رمضان یک مشکل فراگیر برای روزه داران بویژه در فصل تابستان می باشد. برخی از روزه داران اظهار می کنند که …

  • نان رول شیری,افطار ماه رمضان نان رول شیری مناسب سحر و افطار ماه رمضان

    دستور پخت نان رول شیری برای افطار  و سحر  نان رول شیری بسیار خوش طعم با بافتی فوق العاده لطیف سبک و پنبه ایه که هم ظاهرش و هم طعمش نظر هر کسی را به خودش جلب …

  • طرز تهیه کیک پسته ای طرز پخت کیک پسته ای | دستور تهیه کیک عصرانه | کیک برای ماه رمضان

    کیک پسته ای مقوی و خوش طعم  کیک پسته ای یک کیک مقوی و خوشمزه سبز رنگه که اگه یک بار امتحانش کنین طعم خوبش تو خاطرتون می مونه. با ما همراه باشید تا روش …

  • طرز تهیه حلوای تیره مجلسی

      طرز تهیه حلوای تیره و مجلسی     مواد اولیه : زعفران دم کرده ۵ قاشق غذاخوری آب ۱ و نیم لیوان گلاب ۱/۳ لیوان شکر ۱ لیوان کره ۵۰ گرم روغن مایع ۲/۳ …

  • آشنایی با احکام ماه رمضان (۱)

       آشنایی با برخی احکام ماه رمضان (۱)   روزه گرفتن یعنی این که انسان براى انجام فرمان خداوند عالم، از اذان صبح تا مغرب از انجام چیزهایى که روزه را باطل مى‌کند و شرح …

  • کتایف کلاسیک با فیلینگ آجیل, دسر عربی کتایف کلاسیک پرشده با آجیل ویژه ماه رمضان

    روش پخت کتایف (Qatayef) کلاسیک با فیلینگ آجیل کتایف نوعی دسر مخصوص ماه رمضان هست که متشکل از پنکیک و فیلینگ آجیلی که در روغن سرخ میشه و با لایه ضخیمی از شیره پوشانده میشه. این پنکیک …

مطالب قبلی این بخش
  • خوراکی های عامل ایجاد آکنه

    معرفی خوراکی هایی که آکنه یا جوش صورت را بیشتر می کنند.   آکنه مساله پیچیده‌ای است که جنبه‌های مختلفی را دربرمی‌گیرد و معمولا دلایل مختلفی برای آن ذکر می‌شود و نمی‌توان تنها به یک …

    • نحوه مصرف و خواص بادمجان

        بادمجان باید تازه و کم تخم و جوان بوده و پوست براق داشته باشد و نوع طویل آن از نوع مدورش بهتر است. قبل از پختن باید پوست آنرا کنده و هر بادمجان را …

      • خواص درمانی هویج, فواید هویج فواید هویج و خواص باورنکردنی آن برای بدن

        آشنایی با مهمترین خواص و فواید هویج فواید هویج برای سلامتی بدن به ویژه چشم و پوست را حتما شنیده اید در این مطلب شما را با برخی دیگر از فواید هویج و مهمترین خواص …

        • رفع تشنگی در ماه مبارک رمضان

          باید و نباید های نوشیدنی های ماه رمضان روش های رفع تشنگی و کاهش عطش در ماه رمضان   کارشناسان تغذیه با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان به روزه داران توصیه می کنند،نوشیدنی های مخصوص …

          • همه چیز درباره ژلاتین

            ژلاتین واقعا خاصیت دارد؟ اگر دوست دارید ژلاتین خالص و طبیعی به بدن‌تان برسانید، می‌توانید آن را از جوشاندن استخوان قلم گاو استخراج و در غذاهای مختلف‌تان مصرف کنید. حتی اگر تا به حال دسر …

            • خواص لبنیات

              لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، دوغ، کشک و خامه گروهی از موادغذایی هستند که ارزش‌ غذایی زیادی دارند. در هرم موادغذایی، لبنیات جایگاه ویژه‌ای دارند و تاکید می‌شود هر فرد با توجه به سن و …

              • چرا نان های سفید نخوریم ؟

                  در مطلب زیر۸ دلیل برای نخوردن نان های سفید مانند نان باگت و لواش عنوان شده   نان تهیه‌ شده از آرد سفید: کالری مفت نان‌های سفید از آردهای تصفیه‌ شده به نام آرد …