دوشنبه , ۴ اردیبهشت , ۱۳۹۶

 

همه چیز درباره ته دیگ ، این خوشمزه خطرناک

 

از هر چه بگذریم سخن ته دیگ خوش‌تر است. آشپزهای حرفه‌ای و پزشکان تغذیه در مورد ته‌دیگ هزار و یک توصیه می‌کنند که مردم نسبت به ضرر و زیان آن آگاه شوند و این خوراکی خوشمزه را جایگزین هر غذایی نکنند اما هنوز که هنوز است هنگام کشیدن دیس برنج، همه منتظر آخرش هستند.انگار ته دیگ از گوشت خورشتی هم مهم‌تر می‌شود. با وجود رژیم‌های فراوان و نگرانی‌های بسیاری از افراد در مورد چاقی اما همه در نهایت سراغ «اصل کاری» را می‌گیرند و ظرف ته دیگ دست به دست دور سفره می‌گردد تا هر کسی سهمش را از گل غذا بردارد. می‌خواهید اطلاعات‌تان را در مورد این خوراکی هوس ‌انگیز کامل کنید و دستور پخت چند ته‌دیگ خاص و به اصطلاح مجلسی را یاد بگیرید؟ پس این مطلب را از دست ندهید ما به شما نکته‌هایی می‌گوییم که چطور مضرات این خوراک خوشمزه را کمتر کنید.

 

ته دیگ چرب و مضر

 

هرچه چرب‌تر، بهتر!

در مورد چگونگی به وجود آمدن ته‌دیگ و وارد شدن این غذا به سفره زیبای ایرانی، روایت‌ها بسیار است. در لغتنامه دهخدا ته‌دیگ با نام بنکران هم آمده است اما روایتی که بیش از بقیه نقل شده آن است که روزی میان خدم و حشم یکی از پادشاهان قاجار، بر سر باقی مانده غذا در ته‌دیگ دعوا می‌افتد و هر کسی قصد برداشتن سهمی از چرب‌ترین قسمت غذا را داشته است. ماجرای دعوا به گوش پادشاه می‌رسد و زمانی که علت را می‌فهمد، برای خوردن این قسمت از غذا مشتاق می‌شود.

مگر کسی پیدا می‌شود که دست رد به دیس ته‌دیگ بزند؟ ته دیگ به پیش‌غذای پادشاه تبدیل می‌شود و از همان زمان جای خودش را مثل یک سوگلی میان سفره ایرانی پیدا می‌کند. البته در مورد ابتکار ته‌چین هم نقل‌هایی شده است که ظاهرا یک آشپز برای جبران یک اشتباه، برنج شفته را به‌طور واقعی ماست مالی می‌کند و با چاشنی کردن مقداری زعفران، طعم و عطر فوق‌العاده‌ای به آن می‌بخشد. احتمالا این آشپز خوش‌سلیقه نمی‌دانست که بعدها این غذا به یکی از بهترین خوراک‌های ایرانی تبدیل می‌شود.

 

باورهای قدیمی در مورد ته‌دیگ

حتما به یاد دارید که هنگام خوردن ته دیگ، قدیمی‌ها به یک باور عامیانه اشاره می‌کنند که «اگر ته‌دیگ‌خور هستید، شب عروسی‌تان حتما باران یا برف می‌بارد.» ریشه این باور به‌طور دقیق مشخص نیست اما نقل است که اهالی شمال کشور بیشتر به آن باور دارند و حتی این موضوع را با گویش شیرین خود مطرح می‌کنند. بعضی هم معتقدند که این باور به یک سنت هندو ربط دارد و از آنجا به کشور ما کشیده شده است. هندوها معتقدند که بارش باران در روز عروسی برای زوج شانس می‌آورد و در باورهای عامیانه ما این موضوع را به خوردن یا دوست داشتن ته‌دیگ ربط داده‌اند.

 

ته دیگ ، خواستنی مضر و خطرناک

فرقی نمی‌کند برنج آبکش شده است یا شما آن را به شکل کته طبخ می‌کنید. در نهایت ساده‌ترین نوع ته دیگ، با حرارت ملایم ته قابلمه‌تان به جا می‌ماند. این ته دیگ پرطرفدار مضرات فراوانی دارد. پزشکان تغذیه می‌گویند مواد غذایی در معرض حرارت بالا، ارزش و فواید خود را از دست می‌دهند. سرطان معده، سوزش و نفخ هم دیگر مشکلاتی هستند که با مصرف این خوراکی هیجان‌انگیز، احتمال دارد گریبان‏تان را بگیرد.

ضمن آنکه امکان دارد خشکی و سختی ته دیگ باعث زخم شدن دیواره معده، مری و حتی دهان شود.  اگر چه نتایج تحقیقات مشخص نیست اما شایدد علت شیوع بیماری‌سرطان به دلیل علاقه بیشتر از حد به ته دیگ است.
 
پرخاصیت‏ها را چاشنی کار کنید

از مضرات و عوارض ته دیگ کم نگفته‌اند. با این حال متخصصان تغذیه این روزها دستور به حذف این بشقاب رویایی از سر سفره را نمی‌دهند اما با کنترل اشتها و کم کردن میزان مصرف می‌توان از بروز مشکلات جدی آن جلوگیری کرد. ضمن آنکه اضافه کردن بعضی مواد به ارزش غذایی آن می‌افزاید و ته‌دیگ را از نقش یک خوراکی بی‌خاصیت بیرون می‌آورد. استفاده از مغزهای مختلف مثل آفتابگردان، تخمه کدو، کنجد یا حتی زیره می‌تواند خواصی به آن بیفزاید.

ته دیگ چرب و مضر

به علاوه آنکه بعضی از سبزیجات مثل کاهو، اسفناج، برگ مو یا جعفری هم ته‌دیگ متفاوت و جذابی دارند. این نکته را فراموش نکنید که میزان حرارت برای تهیه این نوع از ته‌دیگ‌ها بسیار ملایم و کم باشد چون احتمال سوختن و به وجود آمدن یک لایه کربن زیاد است. ضمن آنکه سبزیجات میزان بیشتری روغن را به خود جذب می‌کنند. پس در مقدار چربی مصرفی نهایت دقت را به خرج دهید تا در نهایت ته قابلمه مقدار زیادی روغن باقی نماند.
 
بهترین روغن برای ته‌دیگ

اگر شما هم جزو آن دسته افرادی هستید که برای درست کردن ته دیگ، هر روغنی دم دست‏تان باشد استفاده می‌کنید، بهتر است تجدید نظر کنید. از خواص شگفت‌انگیز روغن کنجد چقدر می‌دانید؟ روغن کنجد از آن دسته چربی‌هایی است که برای هر سه گونه مصرف مورد استفاده قرار می‌گیرد. پس از سرخ کردن خوراکی‌ها با آن واهمه نداشته باشید. ضمن اینکه این روغن را می‌توانید چاشنی باقی غذاها و سالاد کنید.

روغن کنجد می‌تواند شما را از بیماری شایع این روزها، سرطان دستگاه گوارش، در امان نگه دارد و شما را از شر یبوست خلاص کند. علاوه برآن، از روغن ذرت هم می‌توانید استفاده کنید اما این نوع روغن به دلیل داشتن امگا ۶ بیشتر از امگا ۳ کمتر مورد توجه است. ضمن آنکه بعضی از متخصصان تغذیه روغن زیتون را برای سرخ کردن توصیه نمی‌کنند و بر این باورند که این روغن برای استفاده روی غذاها و انواع سالاد مناسب‌تر است.
 
راز ته‌دیگ طلایی

قرار نیست بگذارید آنقدر ته قابلمه بماند تا سیاه سوخته شود. از آن طرف هم کسی خاطر ته دیگ بی‌رنگ و رو را نمی‌خواهد. نکته اینجاست که زعفران باید به جزء جداناپذیر ته‌دیگ شما تبدیل شود. کافی است دمکرده زعفران را به همراه کمی آب و روغن ته‌دیگ به جوش بیاورید و بعد برنج یا مواد ته‌دیگ‌تان را روی آن بریزید. این کار باعث می‌شود پیش از بسته شدن یک لایه قهوه‌ای تیره یا سیاه روی ته‌دیگ، به رنگ پرابهت طلایی دست یابید.

با زعفران یا حتی کمی زردچوبه می‌توانید تا حدودی دوز سلامتی ته‌دیگ را بالا ببرید. ضمن آنکه زعفران عطر و بوی خوشایندی هم به غذای شما می‌دهد و نشاط‌آور است. زردچوبه هم معده‌تان را تقویت می‌کند و خواص ضدسرطانی دارد. علاوه بر این بعضی از انواع ته‌دیگ، مثل ته‌دیگ کدو حلوایی یا لبوی ورقه شده، به‌طور طبیعی رنگ زیبایی به ته‌دیگ شما می‌بخشد و دیگر نیاز نیست به مدت طولانی آن را روی شعله نگه دارید.

 

مضرات ته دیگ -  ارزش غذایی ته چین

 

ارزش غذایی یک سهم از ته چین

بدیهی است که ارزش غذایی در دستور پخت های مختلف، متفاوت خواهد بود اما این میزان برای یک سهم ته چین (حدود یک برش ۱۰ در ۱۰،  با ارتفاع ۶ تا ۷ سانتی متر) است و با کم و زیاد شدن هر یک از مواد متشکله میزان ارزش غذایی متغیر خواهد بود.

همه چیز درباره ته دیگ؛ این خوشمزه خطرناک

 
ته‌چین را جایگزین کنید

باید به جرات گفت که ته‌چین نسخه اصلاح شده ته‌دیگ است. میزان خطر و عیب و ایراد در ته‌چین به مراتب کمتر از ته‌دیگ است. پایه اصلی همه ته‌چین‌ها ماست و تخم‌مرغ است و مثل همیشه زعفران هم چاشنی کار می‌شود. شاید ته‌چین به قدر ته دیگ ترد و پر سرصدا نباشد اما به توصیه متخصصان بهتر است این خوراک جایگزین ته‌دیگ شود. ارزش غذایی و میزان انرژی در یک قطعه ته چین یا ته‌دیگ کاملا بستگی به میزان استفاده از مواد دارد اما به‌طور میانگین و معمول می‌توان گفت که یک عدد ته‌دیگ نان به اندازه مربع ۱۰ × ۱۰، ۷۵ کالری دارد در حالی که یک قاشق ته‌چین دارای ۴۰ کالری است.

ته چین بافت نرم‌تری دارد؛ ماست و تخم‌مرغ خواص خود را به آن بخشیده‌اند و معمولا ارزش‌های غذایی مواد در آن حفظ می‌شوند. ته‌چین انواع مختلف و متنوعی دارد و بسیاری از شهرهای کشورمان نوع متفاوتی از آن را درست می‌کنند. کافی است یک بار دست به کار شوید و ته‌چین همدانی یا ته چین مرغ و بادمجان شیرازی را امتحان کنید. ضمن آنکه شما با روش پخت ته چین می‌توانید دیگچه مشهدی را درست کنید که یک دسر سنتی و محلی مشهد به حساب می‌آید
 
ته‌دیگ با طعم سبزیجات

استفاده از برگ گیاهان برای ته دیگ دیگر در حد یک ترفند نیست و بسیاری این روش را به کار می‌گیرند اما شاید برای‌تان جالب باشد که می‌توانید از رنده شده پیاز، سیب زمینی، کدو و بادمجان برای درست کردن ته‌دیگ استفاده کنید. ضمن آنکه تره فرنگی، باقالی و حتی زیتون سبز و سیاه هم ته‌دیگ‌های خوش آب و رنگی به شما تحویل می‌دهند.

 

مجله سیب سبز – مانا صابر

 



این مطلب مفید بود ؟
1 از 52 از 53 از 54 از 55 از 5
Loading...

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:



نظر یا پرسش خود را بیان کنید

  • لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با مطلب و مجله، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
  • لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
  • در غیر این صورت، «تصویر زندگی» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نام(لازم)

ایمیل(لازم)

بیشتر ببینید
در این رابطه بیشتر بخوانید
مطالب قبلی این بخش
  • کاهش خطر سکته قلبی با مصرف روزانه سیب

      حفظ سلامت قلب با مصرف روزانه سیب   تحقیقات گسترده دانشگاه فلوریدا نشان می‌دهد که رابطه مستقیمی بین کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی و مصرف روزانه سیب وجود دارد. محققان آمریکایی …

  • نشانه های بلوغ زودرس در دختران

     علل و نشانه های بلوغ زودرس دختران   چه عواملی می توانند منجر به بلوغ زودرس در دختران شوند این عارضه با چه علائمی چه دخترانی بروز می کند؟ چند سالی است نگرانی والدین از …

  • کنترل سردرد میگرن,جلوگیری از میگرن,سردرد میگرن کنترل سردرد میگرن با چند راهکار ساده

    روش هایی برای کنترل سردرد میگرن کنترل سردرد میگرن , درمان میگرن, میگرن چیست, میگرن عصبی, بیماری میگرن, میگرن و درمان آن, سردرد میگرن, پیشگیری از میگرن, جلوگیری از میگرن, راه پیشگیری از میگرن   …

  • میوه های مؤثر در درمان عفونت ادراری

    میوه های مفید برای درمان عفونت ادراری مجموعه: بیماری ها و راه درمان برای راحت شدن از عفونت ادراری، علاوه بر مصرف داروهای تجویزی پزشک می‌توانید میوه‌هایی که در این مطلب اشاره می‌شود را نیز …

  • ترفندهایی برای غلبه بر چاقی

    ۹ راه برای شکست دادن چاقی   در جوامع امروزی به دلیل تغییرات نوع تغذیه و کاهش فعالیت های فیزیکی چاقی به یک مشکل عمده در بسیاری افراد تبدیل شده است.اما آیا چاقی پایان راه …

  • خوب خوابیدن ، سرحال بیدار شدن

     برای خواب بهتر و سرحال بیدار شدن چه کنیم؟ خواب یکی از اساسی‌ترین نیازهای بدن است. ما یک‌سوم عمرمان را در خواب بسر می‌بریم، پس باید اهمیت بیشتری به‌ خواب‌مان بدهیم. برای خیلی از ما …

  • این مواد غذایی را نخرید

      از خرید این مواد غذایی چشم‌پوشی کنید   محصولات غذایی آماده و نیمه‌آماده‌ای علاوه بر نمک زیاد، حاوی شکر، مواد نگهدارنده و برخی افزودنی‌های غیرضروری دیگرند. پس بهتر است این مواد غذایی را نخرید. …

  • چه کنیم تا از ما سوء استفاده نشود

    شما هستید که به مردم می آموزید چگونه با شما رفتار کنند   مردم چگونه با شما رفتار می کنند؟ آیا مدام مورد سوء استفاده قرار می گیرید؟ آیا حس می کنید به عنوان فردی …

  • نکاتی برای پیشگیری از ابتلا به اگزما

    ۷ نکته برای پیشگیری از اگزما اگزما یکی از شایع‌ترین بیماری‌های پوستی میان خانم‌ها و حتی پسران جوان است! در این بیماری، پوست نواحی خاصی از بدن به‌شدت خشک و نازک شده و گاهی دچار تاول‌های …

  • علایم کمبود منیزیم

      چگونه بفهمیم کمبود منیزیم داریم همه اندام های بدن شما به ویژه قلب، کلیه و ماهیچه ها به منیزیم نیاز دارند. این ماده در شکل گیری دندان ها و استخوان ها و فعال سازی …

  • حفظ تناسب اندام با این حرکات ورزشی

      حفظ تناسب اندام با چند حرکت ورزشی (+عکس)   حفظ تناسب اندام با چند حرکت ورزشی ساده   حفظ تناسب اندام با چند حرکت ورزشی (+عکس) آیا احساس می کنید دچار اضافه وزن شده …

  • تنگ کردن واژن تنگ کردن واژن بدون عمل جراحی با گیاه ماریانا + طرز استفاده

    تنگ کردن واژن بدون جراحی با طب سنتی خواص ماریانا تنگ کردن واژن بطور باورنکردنی افزایش لذت جنسی در بانوان از بین بردن عفونتها و باکتریها، از بین بردن خارش و بوی بد واژن ایحاد تعادل …

  • ارگاسم خشک و علل بروز آن

    ارگاسم خشک چیست؟ علل بروز ارگاسم خشک چه چیز هایی هستند؟    ارگاسم خشک چیست؟ ارگاسم خشک حالتی است که درآن مرد به اوج لذت جنسی می رسد اما انزالی رخ نمی دهد، لذا هیچ …

  • واریس , علل , پیشگیری , درمان واریس واریس : علل ، پیشگیری و درمان واریس

    واریس : علل ، پیشگیری و درمان واریس واریس یکی از متداول‌ترین مشکلات بین خانم‌هاست ولی خوشبختانه با داشتن اطلاعات درست می‌توانید یاد بگیرید که چطور از آن پیشگیری کرده، با آن زندگی کرده و …