یکشنبه , ۳ بهمن , ۱۳۹۵

روزه گرفتن زنان باردار - روزه در بارداری - روزه زنان حامله

روزه گرفتن زنان باردار به جنین آسیب می زند ؟

 

یکی از پرسش‌هایی که در روزهای ماه مبارک رمضان پیش می‌آید، این است که آیا زنان باردار می‌توانند روزه بگیرند؟ آیا روزه‌داری برای مادر یا جنین عارضه‌ای دارد و اصولا با رعایت چه شرایطی مادر باردار می‌تواند روزه بگیرد؟

خانم های باردار باید برای روزه گرفتن ابتدا باید با پزشک خود مشورت کرده و در صورت مجاز بودن، روزه بگیرند.

 

دکتر ثریا عالمی، جراح و متخصص بیماری های زنان و زایمان درباره روزه داری در زنان باردار می گوید:

«بارداری شرایط ویژه ای برای مادر ایجاد می کند، از جمله این که با تغییر هورمون ها، سیستم گوارشی تغییر می کند به گونه ای که تحمل حجم زیاد غذا برای برخی مادران دشوار می شود.

به این ترتیب مادران برای تامین انرژی مناسب باید تعداد کم غذا را به دفعات و با فواصل کم مصرف کنند تا میزان انرژی لازم دوران بارداری که حدود ۳۰۰ کیلوکالری در روز، بیش از رژیم یک زن غیرباردار است، تامین کنند.

البته مقداری از این انرژی اضافی، با استراحت و کاهش تحرک مادر بویژه در ماه های آخر بارداری تامین می شود.

مسأله، دیگر تغییر گوارشی و مشکلاتی است که بویژه در سه ماهه اول بارداری رخ می دهد و به حالت تهوع و استفراغ منجر می شود، طوری که بسیاری از مادران در این دوران دچار سوءتغذیه و کاهش وزن می شوند و نیاز به بستری در بیمارستان پیدا می کنند.
در سه ماهه اول بارداری که مهم ترین زمان رشد و نمو سلول های عصبی است، چنانچه جنین با کمبود تغذیه ای مواجه شود، احتمال بیماری های سیستم عصبی و مغزی افزایش می یابد

گرسنگی طولانی گاهی خود را با وجود کتون در خون و ادرار نشان می دهد که این ماده سمی برای مادر و جنین هر دو خطرناک است.

بدن به گونه ای تنظیم شده که عمدتا از گلوکز (قند) برای تغذیه سلول ها استفاده می کند و زمانی که تغذیه انجام نشود تا هشت ساعت کبد با ذخیره موجود، این نیاز را بر طرف می کند، اما پس از این زمان از منابع انرژی دیگر مثل پروتئین و چربی برای رفع نیازهای سلول ها استفاده می شود.

در مادر باردار، پروتئین نقش مهمی در رشد و نمو جنین دارد؛ بنابراین در شرایط گرسنگی طولانی و مصرف پروتئین برای تامین نیاز انرژی بدن، جنین با کمبود پروتئین مواجه می شود.

تحقیقات نشان می دهد در مادرانی که دچار سوءتغذیه بوده اند، نوزادان با وزن پایین تری متولد شده اند. در نوزادانی هم که با وزن پایینی متولد شده اند، احتمال بیماری به نام سندرم متابولیک زیاد است.

این کودکان در بزرگسالی دچار فشار خون بالا، ناتوانی در تحمل گلوکز و دیابت، افزایش چربی خون (تری گلیسیرید)، تنبلی تخمدان و چاقی می شوند. احتمال اختلالات تنفسی در این افراد وجود دارد. این مساله بویژه در کسانی رخ می دهد که در ماه های آخری که در رحم مادر بوده اند با کمبودهای تغذیه ای مواجه شده باشند.

اما در سه ماهه اول بارداری که مهم ترین زمان رشد و نمو سلول های عصبی و مغزی است، چنانچه جنین با کمبود تغذیه ای مواجه شود، احتمال بیماری های سیستم عصبی و مغزی و بیماری روانی شیزوفرنی افزایش می یابد.

از طرفی مادر در دوران بارداری بویژه سه ماهه سوم که جنین بیشترین افزایش وزن را دارد، به شدت نیاز به کلسیم و آهن و دیگر مواد معدنی و ویتامین ها دارد. همین طور باید به میزان کافی کالری دریافت کند تا سلامتش برای زمان زایمان و پس از آن در دوران شیردهی حفظ شود.»
در صورتی که زنان باردار در طول بارداری تهوع و استفراغ داشته باشند، روزه داری برای آنها مناسب نیست.

 

روزه گرفتن زنان باردار - روزه در بارداری - روزه زنان حامله

 

دکتر سید سهیلا عارفی، متخصص زنان و زایمان عنوان کرد:

«خانم های باردار باید برای روزه گرفتن ابتدا باید با پزشک خود مشورت کرده و در صورت مجاز بودن، روزه بگیرند.

در صورتی که زنان باردار در طول بارداری تهوع و استفراغ داشته باشند، روزه داری برای آنها مناسب نیست.

همچنین زنان بارداری که دچار دیابت حاملگی می شوند، نمی توانند روزه بگیرند.

کم آبی بدن در سه ماه آخر بارداری باعث شروع شدن دردهای زودرس زایمان می شود.

در صورتی که در طول روزه داری خانم های باردار دچار سرگیجه و ضعف شدند، حتماً برای ادامه روزه خود با پزشک خود مشورت کنند.»
دکتر اشرف آل یاسین، متخصص زنان و زایمان با اشاره به مطالعات انجام شده در زمینه روزه داری زنان باردار گفت:

«در سه ماهه اول و سوم بارداری، روزه داری توصیه نمی شود، در حالی که در سه ماهه دوم بارداری و تحت نظر پزشک متخصص، روزه گرفتن منعی ندارد.

به دلیل طول مدت بارداری و از آنجایی که یک سوم بارداری ها در ماه رمضان اتفاق می افتد، روزه داری در این دوران از اهمیت بالایی برخوردار است و طبق احادیث در صورتی که روزه گرفتن برای زن باردار خطر داشته باشد و یا در ماه های پایانی موجب کاهش شیر شود، روزه داری توصیه نمی شود.

در هشت هفته اول بارداری به دلیل تشکیل سلول های مغزی جنین، بهتر است روزه گرفته نشود و همچنین کمبود قند در این زمان به شدت روی رشد عمومی جنین موثر است و این امر به خصوص در فصولی که مدت روزه داری طولانی است، از حساسیت بیشتری برخوردار است.

روزه داری معمولا در سه ماه دوم مشکلی ایجاد نمی کند، به خصوص اگر قبل از بارداری به متخصص تغذیه مراجعه شود و در کنار استراحت در وعده افطار و سحر، تغذیه مناسب با وزن و شرایط زن باردار فراموش نشود. در سه ماه سوم و نزدیک شدن به زمان زایمان، بیشترین تغذیه جنین از گلوکز بدن مادر است.

 

روزه گرفتن زنان باردار - روزه در بارداری - روزه زنان حامله

 

در این زمینه نیز تحقیق زیادی انجام نشده است ولی شواهد نشان می دهد روزه داری سبب افزایش برداشت از ذخایر چربی و به دنبال آن افزایش ترکیبات کتونی در خون مادر می شود، این ترکیبات از طریق جفت وارد گردش خون جنین می شود و به سیستم عصبی او آسیب می رساند.
مادران در شش ماه اول پس از زایمان نیز که تنها منبع تغذیه ای نوزاد شیر مادر است اقدام به روزه داری نکنند

در صورتی که میزان کالری مورد نیاز زنان باردار بر اساس وزن، قد و سن حاملگی آنها توسط کارشناس تغذیه بررسی شود و این مقدار با وعده های سحری و افطار تامین شود و در صورت نداشتن بیماری خاص، روزه گرفتن منعی ندارد.

همچنین در شش ماه اول شیردهی و به دلیل وابستگی نوزاد به شیر مادر بهتر است روزه گرفته نشود. در این مورد نیز اختلاف نظر وجود دارد، ولی در بیشتر موارد امکان ایجاد اختلال وجود دارد.

در بررسی های متعدد، زنان حامله با وزن کمتر از ۵۰ کیلوگرم و در صورت داشتن بیماری هایی مانند دیابت، کم خونی و فشار خون بالا بهتر است روزه نگیرند.»

 

دکتر افسانه تهرانیان، متخصص زنان و زایمان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره می گوید:

«به مادران باردار توصیه می شود در سه ماهه سوم بارداری روزه نگیرند.

بانوان باردار باید با توجه به شرایط خود و نیز مدت زمان روزه داری اقدام به گرفتن روزه های خود کنند.

به این افراد توصیه می شود در صورت احساس ضعف و گرسنگی از گرفتن روزه خودداری کنند. در طول روزه داری در زمان های سحر و افطار از مواد پروتئینی، سبزیجات و میوه جات تازه و غلات استفاده کنند.

شایان ذکر است مادران همچنین در شش ماه اول پس از زایمان نیز که تنها منبع تغذیه ای نوزاد شیر مادر است اقدام به روزه داری نکنند.

در هر حال به مادران باردار و شیرده توصیه می شود، بسته به شرایط خود اقدام به روزه داری کنند.»

 

تبیان



این مطلب مفید بود ؟
1 از 52 از 53 از 54 از 55 از 5
Loading...

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:




در صورت تمایل به این موضوع نظر دهید

  • لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با مطلب و مجله، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
  • لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
  • در غیر این صورت، «تصویر زندگی» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نام(لازم)

ایمیل(لازم)

در این رابطه بیشتر بخوانید
  • خاگینه قالبی ,دسر ماه رمضان طرز تهیه کیک خاگینه قالبی

    دستور پخت خاگینه قالبی ویژه ماه رمضان خاگینه قالبی دسری شیک و خوشمزه برای سفره افطار روزه داران عزیزه. با این مقدار مواد که در دستور ذکر شده ، ١٢ عدد کیک خاگینه در قالب مینى …

  • تغذیه صحیح در ماه رمضان

      نکات سلامت و تغذیه ای ویژه ماه مبارک رمضان   تغذیه صحیح در ماه رمضان بسیار اهمیت دارد و باید مواد غذایی نظیر گوشت، مرغ، ماهی، لبنیات و سبزی ها، قسمت اعظم رژیم غذایی …

  • طرز تهیه حلوای موز ( دسر هندی)

    طرز تهیه حلوای موز ( دسر هندی)   حلوای موز شیرینیش از حلواهای معمولی کمتره و ترکیبش با شیرینی موز طعم مطلوبی رو میده به همین دلیل برای افطار بسیار مناسبه . در آموزش آشپزی …

  • حلوای اوماج طرز تهیه حلوای اوماج ویژه افطار

    دستور پخت حلوای اوماج برای ماه رمضان  حلوای اوماج از حلواهای محلی آذربایجان شرقیه که به زبون آذری اوماج حالواسی گفته میشه.  حلوای اوماج در سرتاسر آذربایجان تهیه و در مراسم عزاداری یا به عنوان نذری جهت پذیرایی از مهمانان سرو میشه. …

  • روزه گرفتن در دوران بارداری و شیردهی

    در زمان بارداری و شیردهی میشه روزه گرفت؟   برخی پژوهش ها نشان می دهد مادران می توانند در دوران بارداری و شیردهی به راحتی روزه بگیرند به شرط آنکه مواد مغذی و آب و …

  • لرزونک سه رنگ ,دسر برای افطار, دسر مجلسی طرز تهیه لرزونک سه رنگ برای افطار

    روش تهیه لرزونک سه رنگ دسر مجلسی برای ماه رمضان لرزونک دسری بسیار لذیذ و عالی برای سفره های افطار شما عزیزانه. حتما درست کنین و از خوردنش لذت ببرین.     مواد لازم برای تهیه …

  • توصیه هایی برای تهیه غذای نذری

       برای تهیه غذای نذری این توصیه‌ها را رعایت کنید   طبخ غذای نذری از آیین های ریشه دار مذهبی و دینی ما است. این غذاها و خوراکی های متنوع که بین دیگران توزیع می …

مطالب قبلی این بخش
  • روش صحیح استفاده از ضد آفتاب روش صحیح استفاده از کرم ضد آفتاب

     روش صحیح استفاده از کرم ضد آفتاب چیست؟ استفاده از ضد آفتاب ، باید درست مثل استفاده از ریمل مورد علاقه‌تان تبدیل به یک عادت نرمال در روتین زیبایی شما شود. حالا زمان این است …

    • لباس راحتی دخترانه ۲۰۱۴

       جدیدترین مدل های لباس راحتی دخترانه مجموعه مدل های لباس راحتی بچگانه شامل مدل های جدید، زیبا و متنوع  تی شرت شلوار و تی شرت شلوارک برای دختر کوچولوهای شیرین زبونتون   لباس راحتی دخترانه …

      • طرز تهیه ته چین قارچ و بادمجان

        آماده سازی: ۳۰ دقیقه مدت انتظار: ۲ ساعت مجموعاً: ۲ ساعت و ۳۰ دقیقه   مواد اولیه برای ۳ نفر : زعفران به میزان لازم زرده‌ تخم مرغ ۳ عدد خلال پسته به میزان لازم …

        • فال روز پنجشنبه ۱۵ مرداد ماه ۱۳۹۴

            فال روزانه – فال روز پنجشنبه ۱۵ مرداد ماه ۱۳۹۴ فال روزانه – فال روز پنجشنبه ۱۵ مرداد ۳ مرداد ماه ۱۳۹۴ ماه تولد فال روزانه فال روز پنجشنبه ۱۵ مرداد متولدین فروردین: امروز …

          • بیوگرافی علیرضا قربانی + عکس بیوگرافی علیرضا قربانی +عکس

            بیوگرافی علیرضا قربانی +عکس (خواننده سنتی) علیرضا قربانی متولد ۱۵ بهمن ۱۳۵۱ در تهران و خوانندهٔ موسیقی سنتی میباشد. او در ارکستر ملی ایران به رهبری فرهاد فخرالدینی آواز و تصنیف می خواند. بیوگرافی علیرضا قربانی …

            • ساخت درختچه تزیینی گرد درختچه تزیینی توپی شکل بسازید + تصاویر

              آموزش تصویری روش ساخت درختچه تزیینی   درختچه تزیینی گرد و زیبایی که می بینید با وسایل ساده و صرف هزینه اندکی درست شده که برای تزیین میز و سفره هفت سین می تونین استفاده کنین. …

              • طرز تهیه کیک ژله هندوانه ای

                    طرز تهیه کیک ژله هندوانه ای کیک ژله هندوانه ای دسر مناسبی برای پذیرایی از مهمانان شب یلداست. یک دسر ژلاتینی سرخ رنگ در مرکز و بافت کیک در اطراف آن، ترکیب لطیف و …